Under sitt första besök i Norge träffade president Volodymyr Zelenskyj de nordiska ledarna för att diskutera fortsatt stöd till Ukraina.
Under sitt första besök i Norge träffade president Volodymyr Zelenskyj de nordiska ledarna för att diskutera fortsatt stöd till Ukraina. Bild: Cornelius Poppe/NTB

Nordiska ledare enade om fortsatt Ukrainastöd

De nordiska länderna står enade i stödet till Ukraina både på kort och lång sikt.
Det var budskapet när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Oslo för det nordiska toppmötet, där även statsminister Ulf Kristersson deltog.

ANNONS

Zelenskyj har under året gjort många resor världen över, och stoppet i Norge följer efter tidigare besök i Kap Verde, Argentina och USA. Besöket är den ukrainske presidentens första i Norge.

På en pressträff med de nordiska ledarna inledde den ukrainske presidenten med att tacka dem för stödet.

Han framhåller att Ukraina kämpar mot Ryssland för hela Europas skull.

– Vi kämpar för vårt sätt att leva, mot ett land som bygger på ett fullständigt motsatt system, där en ensam irrationell person är den som har all makt, säger Zelenskyj.

– Om han drömmer om ett imperium går hundratusentals liv förlorade. Vi måste hålla uppe trycket mot honom.

ANNONS

Fortsatt stöd

Vid det nordiska toppmötet i Oslo deltar även Finlands president Sauli Niinistö, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir. På agendan för Zelenskyj stod även ett separat möte med Ulf Kristersson.

De nordiska ledarna betonade vikten av fortsatt stöd till Ukraina både på kort och lång sikt.

Vid ankomsten meddelade Norge att landet beslutat om ett nytt civilt stödpaket på knappt tre miljarder kronor till Ukraina. Och tidigare i veckan gav den svenska regeringen besked om ett paket för att stödja befolkningen inför vintern.

Kristersson säger att det är avgörande att hålla i stödet till Ukraina. Han betonade även stödet från EU.

– I morgon diskuterar Europeiska rådet EU-budgeten. Fortsatt ekonomiskt stöd för Ukraina är den allra viktigaste frågan för oss i morgon, säger han.

Inga nya samarbeten

Några nya konkreta samarbeten för fortsatt stöd presenterades dock inte.

Zelenskyj har på sistone upplevt en del bakslag. Vid tisdagens besök i USA vädjade han till ledande politiker om att godkänna ytterligare stöd till Ukraina. Men motståndet är kompakt bland republikaner och förslaget om ett nytt stödpaket har fastnat i kongressen.

På fråga från TT om han känner att det internationella stödet till Ukraina sviktar, och vad mer Europa kan göra, svarade Zelenskyj:

ANNONS

– Här känner jag inte det. Vi har så pass starka partners i de nordiska länderna. Vad Europa kan göra? Gör det som de nordiska länderna gör.

Zelenskyj riktade ett särskilt tack till Kristersson för leveranser av vapensystem som artillerisystemet Archer och Stridsfordon 90. Han har tidigare gjort klart att han även är intresserad av Jas Gripen-plan – men där hade Kristersson inget nytt besked att ge.

– Ska vi avvara Gripenplan utomlands måste Sverige dels vara medlem i Nato, och dels komma överens med andra länder om hur luftförsvaret av Sverige ska gå till. Det både vet och förstår Ukraina, säger Kristersson till TT.

Hemliga detaljer

En del detaljer i programmet i Oslo för Zelenskyj är hemliga, till följd av säkerhetsläget. Det råder exempelvis flygförbud över Oslo fram till torsdagskvällen, ett förbud som även gäller drönare.

Ukrainas president träffar även kung Harald, som beviljat audiens på slottet, samt drottning Sonja och kronprinsparet. Kungahuset bjuder även på lunch.

Säkerhetspådraget är stort i Oslo i samband med ministermötet och Volodomyr Zelenskyjs närvaro.
Säkerhetspådraget är stort i Oslo i samband med ministermötet och Volodomyr Zelenskyjs närvaro. Bild: Boel Holm/TT
ANNONS