Nu avslöjas vem som får Nobelpriset i kemi

Det blir den trio som avslöjades tidigt i morse som får Nobelpriset i kemi. Priset handlar om en grundläggande upptäckt inom nanoteknologin: kvantprickar.
– Den här bedriften är en viktig milstolpe inom nanotekniken, säger Johan Åqvist, ordförande för Nobelkommittén för kemi.

ANNONS
|

2023 års nobelpristagare i kemi är verksamma i USA och heter Moungi Bawendi, Louis Brus och Alexei Ekimov.

Det här avslöjades av misstag redan tidigt i morse. Då gick ett pressmeddelande om årets pristagare och deras upptäckter ut. Enligt Nobelkommittén rörde det sig om ett misstag, och beslutet var ännu inte klart.

Men nu står det klart att det är just den här trion som får priset för "upptäckt och syntes av kvantprickar”. De här kvantprickarna har lett till utvecklingen av tv-skärmar och led-lampor. Det kan också användas för att guida kirurger när de ska avlägsna tumörvävnad från kroppen.

ANNONS

Kvantprickar är pyttesmå partiklar som är så små att storleken styr deras egenskaper.

Hans Elmgren, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademien frågar en av pristagarna, Moungi G Bawendi som är med på telefon hur det kändes när de fick tag i honom tidigt:

– Det var väldigt överraskande, oväntat men väldigt hedrande, säger Bawendi.

Han berättar att han låg och sov när han fick samtalet.

Grejen med kvantprickar

Karl Börjesson, professor i fysikalisk kemi vid Göteborgs Universitet, förklarar vad det är pristagarna egentligen har upptäckt.

– Grejen med kvantprickar är att egenskapen beror på storleken, säger han.

Karl Börjesson, professor i fysikalisk kemi vid Göteborgs Universitet.
Karl Börjesson, professor i fysikalisk kemi vid Göteborgs Universitet. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Kvantprickar används exempelvis i tv-apparater för att få fram en exakt färg. Karl Börjesson säger att pristagarna fått priset på grund av själva syntesen, hur de bygger upp partiklarna från grunden.

– Det viktiga i syntesen är hur man ska göra så att partiklarna får precis den storleken man vill ha. Om alla har olika storlekar kan man inte få en ren färg.

Kvantprickarna byggs upp från salter och görs till rätt storlek.

Vad tycker du om att priset gick till just kvantprickar?

– Det är jag nöjd med. Det är ett trevligt kemipris. Jag tyckte om att kvantprickar fick priset, säger Karl Börjesson.

ANNONS

Tidigare vinnare

Förra året gick kemipriset till Carolyn Bertozzi, Morten Meldal och Barry Sharpless för arbetet med ”klickkemi”, som innebär att små molekyldelar klickar ihop sig med varandra.

Tidigare under veckan har nobelpristagarna i medicin och fysik avslöjats.

Pristagarna i kemi 2023

Moungi G. Bawendi, född 1961 i Paris, Frankrike. Filosofie doktor 1988 vid University of Chicago i USA. Verksam som professor vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA.

Louis E. Brus, född 1943 i Cleveland, USA. Filosofie doktor 1969 vid Columbia University i New York, USA. Brus är fortsatt verksam som professor vid Columbia University.

Alexei I. Ekimov, född 1945 i dåvarande Sovjetunionen. Filosofie doktor 1974 vid Ioffe Physical-Technical Institute, Sankt Petersburg, Ryssland. Tidigare forskningschef på Nanocrystals Technology Inc. USA.

(TT)

LÄS MER:Nobelpristagare kan ha avslöjats av misstag

LÄS MER:Arons lärare fick Nobelpriset – mitt under föreläsning

LÄS MER:Vem får Nobelpriset i litteratur?

LÄS MER:Trio får Nobelpriset i fysik

ANNONS