'Ett klassiskt lågtryck' drar in över Sverige nästa vecka, enligt SMHI. Arkivbild.
"Ett klassiskt lågtryck" drar in över Sverige nästa vecka, enligt SMHI. Arkivbild. Bild: Oscar Olsson/TT

Nu kommer regn och snö: "Ett klassiskt lågtryck"

Stora delar av Sverige har badat i sensommarvärme men i helgen faller temperaturen på många håll. Nästa vecka väntas regn – och snö i Norrland.
– Ett klassiskt lågtryck vandrar upp från sydväst, säger Erik Höjgård-Olsen, SMHI:s jourhavande meteorolog.

ANNONS

Ett högtryck har legat över Sverige under veckan och det är många som njutit av sensommarvärmen. Under fredagen sveper en kallfront in över stora delar av landet och svalare temperaturer väntas i helgen, på många håll redan på lördagen.

– Överlag kan man säga att det blir cirka fem grader lägre i morgon än vad det har varit i dag, säger Erik Höjgård-Olsen, SMHI:s jourhavande meteorolog.

Värme före omslag

I början av nästa vecka väntas ett nytt väderomslag och lite värme tillbaka. Sedan blir det mer ostabilt med regn, moln och vind – och snöfall i Norrlandsfjällen.

– Ett klassiskt lågtryck vandrar upp från sydväst. Lite varmare luft följer med det här lågtrycket men det är också omslag till ostadigare väder och flera regnpassager under kommande vecka, säger Erik Höjgård-Olsen och konstaterar:

ANNONS

– Det är inte så mycket sol i sikte utan huvudsakligen moln och regn.

Hösten är här

September har varit en rekordvarm månad. Den 4 september sattes nytt värmerekord med 31,1 grader i Helsingborg och Lund.

Hösten har nu däremot anlänt till stora delar av Norrlands inland och fjälltrakter och Dalarna samt delar av Värmland, Örebro och inre Småland, enligt SMHI.

Definition av meteorologisk höst är att medeltemperaturen över ett dygn ska vara under 10 grader, 5 dygn i följd efter den 1 augusti. I och med nästa veckas lågtryck kan fler delar av Sverige definieras med meteorologisk höst.

– Så skulle det kunna vara, säger Erik Höjgård-Olsen.

ANNONS