Naturreservatet Hjälstaviken i Enköpings kommun är ett populärt besöksmål för friluftsliv och fågelskådare. Nu misstänker polisen att flera tonåringar mördat en man på platsen.
Naturreservatet Hjälstaviken i Enköpings kommun är ett populärt besöksmål för friluftsliv och fågelskådare. Nu misstänker polisen att flera tonåringar mördat en man på platsen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ovanliga fallet – tonåringar misstänkta för mord i naturreservat

Den 1 april hittades en taxichaufför död i ett naturreservat utanför Enköping.
Flera tonåringar, varav fyra bröder, sitter nu häktade misstänkta för mord.
– Utredningen fortgår med stora resurser, säger åklagaren Moa Blomqvist.

ANNONS
|

Det var i slutet av mars som boende i närheten uppmärksammade att en taxibil stod översnöad på en parkeringsplats intill naturreservat Hjälstaviken i Enköping.

När uppgifterna nådde polisen upptäckte de snart att en 26-årig man från Stockholmsområdet som använt bilen, var anmäld försvunnen sedan den 24 mars. Något som först behandlades som ett försvinnande, och därefter människorov.

Men när mannen en dryg vecka senare hittades död några hundra meter bort ändrades brottsrubriceringen.

Naturreservatet Hjälstaviken i Enköpings kommun är ett populärt besöksmål för friluftsliv och fågelskådare.
Naturreservatet Hjälstaviken i Enköpings kommun är ett populärt besöksmål för friluftsliv och fågelskådare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Snart väcktes misstankar mot fyra tonåringar – en 15-årig flicka, en 15-årig pojke och två 16-åriga pojkar – som ska ha rört sig i området dagarna innan. De greps senare och häktades på sannolika skäl misstänkta för mord.

ANNONS

En 18-årig man anhölls i sin frånvaro och greps på Arlanda i slutet av april och häktades senare misstänkt för mord.

– Han greps när han anlände till Sverige. Det är en man som är över 18 år, vilken roll han haft är för tidigt att uttala sig om, har åklagaren Moa Blomqvist sagt till SVT.

Samtliga nekar till brott.

Stark sekretess

Under måndagen beslutade Uppsala tingsrätt att alla fem misstänkta ska vara fortsatt häktade.

– Utredningen fortgår med stora resurser. Vi har ett omfattande material att gå igenom med ett stort antal förhör och tekniska utredningar. Vi jobbar också med motivbilden. Ännu kvarstår många utredningsåtgärder, bland annat analyser, förhör och telefontömningar som är viktiga pusselbitar. De tar tid och åtal är därför inte att vänta i närtid, säger Moa Blomqvist.

Åklagaren har beskrivit utredningen som väldigt ovanlig då det handlar om unga, och för polisen okända personer, som inte har någon koppling till gängmiljö.
Åklagaren har beskrivit utredningen som väldigt ovanlig då det handlar om unga, och för polisen okända personer, som inte har någon koppling till gängmiljö. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Utredningen har varit omgärdad av stark sekretess. Åklagaren har beskrivit den som väldigt ovanlig då det handlar om unga, och för polisen okända personer, som inte har någon koppling till gängmiljö.

Förutom flickan ska samtliga misstänkta vara syskon.

Expressen skriver att polisen utreder ett hämndmotiv kopplat till den 15-åriga flickan.

– Jag kan inte säga mer än vad vi tidigare sagt, att vi har olika funderingar vad det kan vara. Och vi har olika teorier som vi jobbar utifrån, och vi jobbar brett för att täcka alla möjligheter, säger åklagaren till tidningen.

ANNONS

Grannar: ”En tragedi på alla sätt”

Flera grannar uppger till DN att de vet vem den mordmisstänkta 15-åriga flickan är och beskriver henne som vilken tjej som helst.

– Hon har varit här och knackat på som påskkärring. Hon är helt vanlig, men mycket kan hända i den åldern. Det är en tragedi på alla sätt, att så unga människor nu är misstänkta för mord på en man, säger en person till tidningen.

Ytterligare en tonårsflicka häktades senare misstänkt för grovt övergrepp i rättssak. Hon nekar till brott och släpptes efter några dagar.

– Vi påstår att personen har försökt påverka vittnen att anpassa sina uppgifter eller ta tillbaka sina uppgifter, har Moa Blomqvist sagt till Aftonbladet.

LÄS MER:Tonåringar häktade misstänkta för mord

LÄS MER:Fem tonåringar misstänkta i ovanligt mordfall

LÄS MER:Femte person anhållen för Enköpingsmord

ANNONS