Vid tågstationen i Lviv försöker flyktingar förgäves lämna landat. Gåvorna från Sverige har gått över 400 miljoner kronor-strecket.
Vid tågstationen i Lviv försöker flyktingar förgäves lämna landat. Gåvorna från Sverige har gått över 400 miljoner kronor-strecket. Bild: Stefan Berg

Över 400 miljoner till Ukraina

Svenska privatpersoner och företag fortsätter att skänka till de drabbade i Ukraina. Totalt ligger siffran över 400 miljoner kronor – pengar som ska räcka till en mängd saker som de drabbade av kriget är i skriande behov av. Och det är främst pengar och inte saker som hjälporganisationerna behöver.

ANNONS
|

Gåvor från svenskarna till de utsatta i Ukraina fortsätter att rasa in hos flera hjälporganisationer. Det rör sig nu om flera hundra miljoner.

Röda korset hade under onsdagen fått in totalt 244 miljoner kronor, SOS barnbyar har i sin tur fått in 16,4 miljoner kronor och Rädda barnen har fått in 155 miljoner kronor sedan kriget bröt ut för snart två veckor sedan.

– Först var det väldigt många privatpersoner som skickade in pengar via Swish. Det fortsätter men det är väldigt många företag som också hör av sig och vill skänka, säger Per Westberg, chef för kommunikation och insamling vid Röda korset.

ANNONS

Även Rädda Barnen ser ett starkt engagemang från både privatpersoner och företag som vill bidra till att hjälpa barn i området, som nu lever i en stor utsatthet.

– Vi på Rädda Barnen är på plats i Ukraina och gör allt vi kan för barnen, och vi har också verksamhet längst med gränsen för att hjälpa familjer med det nödvändigaste och ge barn den trygghet och det skydd de har rätt till, säger Katia Albrektsson, marknadschef på Rädda Barnen.

Så mycket kostar olika förnödenheter

• 572 kronor kan räcka till mat i tre veckor för en tvåbarnsfamilj på flykt.

• 290 kronor kan räcka till psykosocialt stöd till ett barn som tvingas uppleva krig.

• 159 kronor kan ge hygienprodukter som räcker åt en familj i två veckor.

• 64 kronor kan räcka till en filt som värmer i vinterkylan.

Källa: Rädda barnen.

Pengar framför saker

Det är främst pengar som hjälporganisationerna behöver. Av logistiska skäl kan det vara svårt för hjälporganisationerna att förvalta föremål som människor vill skicka ner till Ukraina. Flera medier har tidigare rapporterat, bland annat SVT, att så mycket saker redan har skänkts bort att det är svårt för organisationer på plats i Ukraina och Polen att förvalta dem.

– Den som vill skänka föremål uppmanas att ge det till våra second hand-butiker så kan det omvandlas till pengar som sedan går till de drabbade i Ukraina, förklarar Per Westberg.

Även SOS Barnbyar föredrar att man donerar pengar eller att man säljer sakerna man vill skänka via Tradera, som nu samarbetar med SOS Barnbyar för att få loss pengar till de krigsdrabbade.

ANNONS

– Problemet om man skickar en filt är att det är svårt att se till att det landar hos den som verkligen behöver filten, säger Mattias Barsk vid SOS Barnbyar.

Behövt tacka nej

Anledningen till att pengar är att föredra är att behovet är stort för en rad olika saker. Att säkerställa el och värme för människor kvar i Ukraina, utbilda personal på plats i exempelvis krigskirurgi eller för att få fram kläder och mat till människor som flyr.

Av logistiska skäl har Röda korset även behövt tacka nej till en del företag som velat skänka saker ner till Ukraina. Och med kriget som breder ut sig i Ukraina, blir det svårare för hjälporganisationerna att få ut hjälp på plats.

– Det finns stora svårigheter just nu. Vi förlitar oss mycket på de humanitära korridorer som bildas för att förnödenheterna ska kunna nå ut, säger Per Westberg.

Mattias Barsk på SOS Barnbyar tycker det är svårt att sia om hur utvecklingen, med gåvor och insatser, kommer att se ut framöver. Men en sak är klart, mer resurser behövs.

– Även om kriget skulle ta slut betyder inte det att behoven av skydd tar slut. Det kommer vara mycket att göra, konstaterar han.

Även om kriget ändras från dag till dag måste SOS Barnbyar försöka se på sin verksamhet långsiktigt.

ANNONS

– Vi måste finnas här för de här barnen och hålla undan det värsta, så att barnen inte blir krigstraumatiserade, säger Mattias Barsk.

LÄS MER:Stor givmildhet bland svenskarna: "Var vaksam"

LÄS MER:Därför är din avlagda jacka ingen hjälp

ANNONS