Målsägaren James Ninrew Dong förhörs från tisdag och tre dagar framåt i Stockholms tingsrätt i rättegången mot de förra Lundintopparna Ian Lundin och Alex Schneiter, som står åtalade för medhjälp till grova krigsbrott i Sudan.
Målsägaren James Ninrew Dong förhörs från tisdag och tre dagar framåt i Stockholms tingsrätt i rättegången mot de förra Lundintopparna Ian Lundin och Alex Schneiter, som står åtalade för medhjälp till grova krigsbrott i Sudan. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Pastor vittnar om flykten vid Lundins oljefält

James Ninrew Dong fick fly för sitt liv och hans släktingar dödades när militär och milis anföll civila för att, enligt åklagare, säkra svenska Lundin Oils verksamhet i Sudan.
Pastorn är en av drygt 30 målsägare som nu ska höras i krigsbrottsmålet i Stockholm.
– Civilbefolkningen hade ingen chans att skydda sig, säger han.

ANNONS

Ian Lundin och Alex Schneiter, tidigare företrädare för Lundin Oil, misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan 1999–2003, då det svenska bolaget var verksamt i det av inbördeskrig drabbade landet.

Enligt åtalet hade de vetskap om och bidrog till att militär och regimtrogen milis dödade och fördrev människor för att skapa förutsättningar åt Lundin Oils oljeprospektering i ett område som sedan länge kontrollerades av rebeller.

Under tisdagen inleddes förhör med brottsoffer i den rekordlånga rättegången. Först ut är 63-årige James Ninrew Dong, som vid tiden åtalet gäller var pastor för den presbyterianska kyrkan i en del av landet som i dag ingår i Sydsudan.

ANNONS

– De första åren var det väldigt lugnt, när jag kom dit 1995.

1998 började det komma människor flyendes norrifrån.

– Den första information vi fick var att regeringen hade påbörjat en offensiv för att öppna vägar. Man började trycka människor söderut. Medan de gjorde det byggde de ut vägen.

Flygbombade

Från vittnesmål blev det snabbt tydligt att samma taktik användes återkommande, säger han.

– Först kom man med Antonov-flygplan och rekognoserade områden som sedan bombades. Det kunde fortsätta i veckor, ibland månader.

Syftet var både att döda människor och att få dem på flykt, enligt James Ninrew Dong.

– Sedan kom de med stridshelikopter på lägre höjd, till samma områden, och kontrollerade om det var människor kvar och dödade dem.

Det tredje steget var att gå in med marktrupper och rensa området på de sista överlevande, säger han.

Han berättar att han själv var med om flera anfall, både från luften och på marken, och att han tvingades fly när militär och milismän avancerade allt längre söderut.

Flydde ut i träsk

I ett markanfall utfört av beväpnade milismän 2001 fick han se flera släktingar dödas då de hade tagit sin tillflykt till en by vid ett träskområde, säger han.

– Vi trodde inte att de skulle komma dit. Men de gick till angrepp under natten och vi förlorade många människor. Vi flydde och gömde oss ute i träsket under natten. Gud skyddade oss från ormar. Sedan brände de ned allt.

ANNONS

Lundin och Schneiter har förnekat samtliga misstankar och menar att åtalet grundas på en lång rad faktafel.

Utöver att bestrida medhjälp så bestrids även att den typ av krigsbrott som begåtts enligt åtalet ägde rum.

tJames Ninrew Dong med målsägarbiträde Thomas Bodström i Stockholms tingsrätt under tisdagen.
tJames Ninrew Dong med målsägarbiträde Thomas Bodström i Stockholms tingsrätt under tisdagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Krigsdrabbat land

Lundinkoncernen tecknade 1997 avtal om oljeprospektering med Sudans regering för område Block 5A i delstaten i Unity i dåvarande södra Sudan. I landet pågick sedan 1983 ett inbördeskrig mellan regimen i norr och rebeller i söder. Block 5A kontrollerades av rebeller.

1999 inledde Sudans militär offensiver med regimallierade miliser i området. Syftet var enligt svenska åklagare att ta över kontrollen och skapa förutsättningar för bolagets verksamhet. De militära offensiverna ska ha genomförts fram till och med mars 2003. Krigföringen innefattade omfattande övergrepp mot civila.

Tusentals människor dog och hundratusentals människor fördrevs från sina hem i området i samband med offensiverna

ANNONS