Per Bolund (MP): Äldre dör av klimatförändringar

Per Bolund (MP) kritiserade konsekvenserna av regeringens klimatpolitik, i TV4:s partiledardebatt på tisdagen. Källare översvämmas och äldre dör, sade han, vilket inte uppskattades av Jimmie Åkesson (SD).
– Det är ett fullständigt bisarrt resonemang, svarade Åkesson.

ANNONS
|

Klimatet var det sista av fyra ämnen under TV4:s partiledardebatt på tisdagskvällen. Då gick Miljöpartiets språkrör Per Bolund hårt fram och kritiserade regeringens politik på området.

Efter att Jimmie Åkesson (SD), som samarbetar med regeringen, sagt att tidigare regeringars klimatpolitik bara försämrat för ”vanligt folk” fick han mothugg.

– Det är vanligt folk som drabbas av klimatförändringarna. Det är de som får sina källare översvämmade och ser sina äldre bli sjuka och dö på äldreboenden för att värmerekorden slås om och om igen, sade Per Bolund (MP).

Åkesson (SD): ”Fullständigt absurt”

Jimmie Åkesson utbrast ”kom igen” innan han fick ordet i TV4-debatten.

– Det är fullständigt absurt att påstå att äldre människor i Sverige dör för att vi inte har världens högsta dieselpriser. Det är ett fullständigt bisarrt resonemang som tyvärr har varit regeringspolitik i sju år. Det är därför Sverige ser ut som det gör i dag.

ANNONS

Per Bolund hann kort förklara sitt utspel med att nämna sommaren 2018, då omkring 700 personer bedöms ha dött i förtid till följd av värmeböljan, enligt Folkhälsomyndigheten.

EU-paket för klimatet förhandlas

Därefter fortsatte klimatdebatten, där fokus utöver överenskommelsen om en sänkt reduktionsplikt också hamnade på vad Sverige gör som ordförandeland i EU, där ett nytt klimatpaket just nu håller på att tas fram.

– Kan vi ena alla Europas länder gör vi en historiskt stor insats, sade statsminister Ulf Kristersson (M).

LÄS MER:Bostadsminister Andreas Carlson (KD) i fokus under partiledardebatten

LÄS MER:S-ledaren: ”Kristersson måste agera”

ANNONS