Poliser i Skåne lär sig att hantera sina tjänstevapen.
Poliser i Skåne lär sig att hantera sina tjänstevapen.

Polisen kan ej förklara skottökning

ANNONS
|

Men trots att det handlar om polisens farligaste våldsanvändning kan ingen förklara varför.

Varje gång polisen skjuter mot allmänheten ska det rapporteras och utredas. Anledningen är att man vill ta tillvara erfarenheter och förebygga onödig användning av den potentiellt mest dödsbringande delen av polisens våldsmonopol.

Men på Rikspolisstyrelsen (RPS) som utövar tillsynen över polisen kan man inte förklara ökningen från 33 polisskjutningar 2010 till 65 under år 2011.

–Det kan ju bero på i vilken utsträckning polismyndigheterna rapporterar in incidenter. Vi vet inte om det är en faktisk eller statistisk ökning. Men vi har gjort en djupdykning på 2011 och det visar sig att det har varit ännu fler skjutningar, säger kommissarie Martin Lundin vid RPS polisavdelning.

ANNONS

"Oroande utveckling"

TT: Borde man inte kunna vänta sig att ni har bättre koll på så allvarliga händelser?

–Koll och koll. Varje skjutning utreds av åklagare och svensk polis skjuter ju väldigt sällan, säger Lundin.

Johannes Knutsson är professor vid Polishögskolan i Oslo. Han är mycket kritisk till hur RPS sköter sin dokumentation av skjutningarna.

–Det är allvarligt att man inte klarar av att följa upp och förklara varför skjutningarna ökar. Det är en typ av händelser som kan spegla en oroande utveckling i samhället och allmänheten borde känna att de kan lita på att polisen sköter det här på ett bra sätt, säger Knutsson till TT.

"Snabba förlopp i mörker"

I Skåne är Ulf Petersson ansvarig för polisens vapenutbildning. Han har superkoll på skjutningarna där, men saknar en årlig nationell genomgång från RPS av var, när, hur och varför polisen tvingas ta till vapen.

–Även den statistik jag för visar en anmärkningsvärd ökning. Förr om åren har vi haft tre till fem skjutningar per år men förra året hade vi 16 stycken. Samtliga är granskade av åklagare och var helt legala men jag kan inte förklara den stora ökningen, säger Petersson till TT.

Han använder sitt material när han utbildar unga poliser i vapenhantering.

ANNONS

–Det viktigaste att få eleverna att förstå är att du inte är lugn och fin när du tror att du ska dö. Så vi tränar på snabba förlopp, i mörker, på nära håll och med enhandsfattning, säger Petersson.

Att skjuta mot någon är polisens mest extrema maktmedel och ska bara användas i undantagsfall.

Laga befogenhet enligt skjutkungörelsen: Ger poliser rätt att, om det är nödvändigt, skjuta för att gripa en misstänkt för allvarliga brott eller omhänderta någon som uppenbarligen är farlig för andra. Den polis som bedömt situationen fel kan dömas – i extremfallet för vållande till annans död.

Nödvärn enligt brottsbalken: Ger både polis och allmänhet rätt att bruka våld för att freda eget eller andras liv. Våldet ska stå i proportion till det hot man är utsatt för.

Skott mot person ska, om möjligt, föregås av varningsrop och varningsskott.

Källa: Polisen (TT)

ANNONS