Profilerna om WHO:s besked

Under fredagen meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att covid-19 inte längre är ett globalt nödläge. Ett besked som tas emot med lättnad.
– Det är ju jätteskönt att WHO nu har kunnat säga detta, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

I slutet av januari 2020 bekräftades det första covid-19 fallet i Sverige. Knappt en månad senare påträffades det första fallet i Göteborg och därefter gick det undan. När GP når Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg strax efter WHO:s besked om att pandemin inte längre är ett globalt nödläge så är han märkbart tagen.

– Det är ju jätteskönt att WHO nu har kunnat säga detta. Det har varit några år av oerhört mycket arbete och förstås mycket lidande för dem som varit svårt sjuka och människor som dött. Det har varit oerhörda konsekvenser av den här pandemin på många olika sätt så det är väldigt, väldigt skönt att vi kommit hit, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Karin Tegmark Wisell var i början av pandemin avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Hon blev så småningom biträdande statsepidemiolog för att sedan efterträda Johan Carlson som generaldirektör för myndigheten.

Hon är inte förvånad över WHO:s besked.

– Vi har kommit in i ett läge där vi har en omfattande, etablerad immunitet globalt. Vi har vacciner, etablerade behandlingsformer och vi har lärt oss hur man ska intensivvårda de här patienterna, säger hon.

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör. Bild: Henrik Montgomery/TT

Inga pandemiförändringar i Sverige

I Sverige innebär inte beskedet någon större förändring.

– Vi gick in i en annan fas redan april 2022 när sjukdomen inte längre var en samhällsfarlig sjukdom, säger Karin Tegmark Wisell.

Men vi får lära oss att leva med covid-19 i fortsättningen?

– Det har vi fått göra nu under dryga tre år och det kommer vi fortsätta att göra. Det tryckte Tedros (Världshälsoorganisationens generaldirektör) väldigt tydligt på, att det här inte ska tas som ett tecken på att det inte längre behövs några resurser. Den akuta faran är över men det är fortfarande en sjukdom som orsakar stor sjuklighet och global dödlighet.

– Det är en sjukdom som är här för att stanna.

Även Thomas Wahlberg påminner om att man inte kan avfärda sjukdomen helt och hållet.

– WHO har sagt att det inte är en pandemi men det är viktigt att säga att sjukdomen inte är över eller borta. Vi ser att det är många som insjuknar i covid-19 men vi får lära oss att det är en sjukdom som kommer finnas kvar och bland oss. Det är viktigt att vi alla framgent följer vaccinationsrekommendationerna.

ANNONS

Vilket är ditt starkaste minne från den här perioden?

– Det starkaste minnet var nog när vi fick det första fallet och sedan hur snabbt det fick spridning i världen och Sverige. Hur oerhört belastat allt blev och just att alla blev påverkade på olika sätt, säger Thomas Wahlberg.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Thomas Johansson

Anders Tegnell: ”Skönt”

När GP når Anders Tegnell strax efter beskedet gör han klart att han inte längre är statsepidemiolog och egentligen inte vill uttala sig.

– Det är väl skönt. Men pandemin är inte över, det är den akuta situationen, säger Anders Tegnell.

Alla som uttalar sig om beskedet är samstämmiga om att infektionen är något vi måste leva med framöver. Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik och professor vid Göteborgs universitet, kände inte till WHO:s besked men blev inte förvånad.

– Är det så? Det har jag missat. Men det är ganska väntat att det skulle komma förr eller senare. Det är en helt annan situation än tidigare år. Samtidigt är det så att det är en infektion som vi kommer få leva med och det är många som kommer bli svårt sjuka och dö framöver också, säger han.

Nu när du fått beskedet, vad gör du nu?

ANNONS

– Vi visste att det skulle komma någon gång så det är bra. Det ändrar inte så mycket för oss egentligen, säger Magnus Gisslén.

Professor och överläkare Magnus Gisslén.
Professor och överläkare Magnus Gisslén. Bild: Thomas Johansson

LÄS MER:WHO: Coronapandemin är över

LÄS MER:Professor: Pandemin är över

LÄS MER:Tidslinje: Så tog vi oss igenom pandemin

ANNONS