Think Pinks tidigare vd Bella Nilsson förhörs i dag i Attunda tingsrätt. Arkivbild.
Think Pinks tidigare vd Bella Nilsson förhörs i dag i Attunda tingsrätt. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

"Queen of trash" i rätten: "Inte vågat prata"

Think Pinks vd Bella Nilsson, även kallad "Queen of trash", väljer att bryta tystnaden efter fyra år.
– Jag vågade inte prata, säger hon när det som kallats Sveriges största miljömål fortsätter i tingsrätten.

ANNONS

– Under fyra års tid har jag inte velat prata med utredarna. Då undrar man kanske varför, inleder Bella Nilsson när hon får möjligheten att berätta fritt för rätten.

Hon säger att hon upplevde att utredarna var partiska.

– Jag vågade inte prata. Det är första gången på fyra år i dag som jag pratar, säger Bella Nilsson, som bytt namn till Fariba Vancor, med gråten i halsen och fortsätter:

– Ursäkta att jag blir rörd. Men när man har varit tyst i fyra år, så känns det.

Blivit uthängd

Den märkbart känslosamma Bella Nilsson berättar också att hon känt sig uthängd av medier under de gångna åren på grund av sin bakgrund.

ANNONS

– Jag har blivit uthängd i media för min bakgrund för att jag varit strippa. Ja, jag har varit strippa. Jag valde att strippa. Det var fel.

Hon berättar att hon kom till Sverige som ung efter att ha rymt hemifrån då familjen ville gifta bort henne med en man som var mycket äldre än henne.

– Jag hade ingen familj. Jag ville inte vara en belastning för samhället, jag ville klara mig själv, säger Bella Nilsson.

– Jag gjorde inte så bra val men jag gjorde så gott jag kunde.

Sakligt om avfall

Efter att Nilsson under några minuter inlevelsefullt berättat om personliga förhållanden och åren innan Think Pink övergår hon från att vara känslosam till att mycket sakligt prata om avfallsverksamhet.

Hon berättar stringent om hur det fungerar med avfallssäckar, vilka storlekar som finns och hur de hanteras. Hon informerar också om hur många säckar som ryms i en container och olika detaljer om prissättningen.

Redogörelsen för verksamheter fortsätter, med avbrott för en paus, och efter att Bella Nilsson berättat om avfall och anställda i knappt två timmar förnekar hon att det hon gjort är brottsligt.

– Vad är det vi har gjort för fel? Vi har följt lagen. Jag har varit mån om att följa lagen. och det har vi gjort, säger den tidigare vd:n för Think Pink.

ANNONS

Undvek fotografer

Dagens huvudperson anlände precis när vakten öppnade dörren till förhandlingssalen. Hon höll upp en bunt med papper framför sig för att inte fotograferna på plats skulle få några bilder av hennes ansikte.

Flera av de tilltalade ska höras i dag.

Think Pink tog betalt för att sortera avfall, men i stället dumpade bolaget hundratusentals ton avfall på 21 platser i Sverige, hävdar åklagaren. Avfallet har bland annat lämnats i närheten av vattenskyddsområden, oskyddade dagvattenbrunnar, bostäder och strandskyddade områden.

Elva personer står åtalade i målet. Bland övriga tilltalade finns Bella Nilsson tidigare make Thomas Nilsson, som hon grundade bolaget med, samt tv-profilen Leif-Ivan Karlsson.

Fakta: Största miljömålet i Sverige

Åtalet mot de elva personerna i Think Pink-härvan är det största miljöbrottsmålet som hamnat i svensk domstol. Förundersökningen består av omkring 50 000 sidor.

Platserna som omfattas av åtalet ligger i 15 kommuner. Det är Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

Fem av de åtalade misstänks för grovt miljöbrott. Fyra av dessa misstänks även för ekonomisk brottslighet.

En person är åtalad för medhjälp till grovt miljöbrott och övriga fem i målet misstänks för miljöbrott av normalgraden.

ANNONS