Rasistiska grupper fortsätter minska

ANNONS
|

Inbördes rivalitet mellan olika grupper och överambitiösa försök att bygga stora nätverk som sedan fallit samman, är några av förklaringarna. Det finns också tecken på att den rasistiska rörelsen stagnerat. Efter att på 90-talet ha varit snabba på att ta till sig ny teknik, som cd-skivan och internet, verkar man nu famla i luften med sociala medier.

–Endast Nationaldemokraterna har över 1000 gilla-markeringar på Facebook 2011, vilket tyder på ett dåligt genomslag och är ett problem för nyrekryteringen. Sociala medier är viktiga för att få ut sitt budskap i dag. Eviga flygbladsutdelningar känns en smula föråldrat, säger David Lagerlöf, researcher på Expo.

ANNONS

Konstant brottslighet

Säkerhetspolisen (Säpo) håller också ett vakande öga på vit makt-miljön, men mäter inte aktivitet utan bara brottslighet som inte uppvisar samma tendens.

–Vårt intryck är att brottsligheten legat relativt konstant ganska länge, säger Ahn-za Hagström, analytiker på Säpo.

Vit Makt-musiken var en sammanhållande faktor för den rasistiska rörelsen på 90-talet med band som Vit Aggression, Svastika och Brutal Attack. Viss konsertverksamhet förekommer fortfarande, men i mycket mindre omfattning.

–En del band har börjat kalla sig "vikingarockband" för att få fler arenor att spela på, säger Lagerlöf.

Den enda av rasistgruppernas aktiviteter som tycks ha ökat är "ideologiproduktionen", i form av föredrag, studiecirklar, intern fortbildning och start av bokförlag. En före detta medlem av svenska motståndsrörelsen har bildat en ny tankesmedja, Nordengruppen, under 2011.

TT: Har extremhögern gått och blivit intellektuell?

–Det kan se så ut. En sådan inåtvänd ansats kanske är begriplig när det går dåligt; då snackar man ideologi i stället, säger Lagerlöf.

Den nya inåtvändheten

Delar av den rasideologiska miljön har ändrat sin strategi och tonat ned de nationalsocialistiska idéerna för att bli mer rumsrena. Det gäller till exempel Nationalsocialistisk front som blivit Svenskarnas parti.

–De har ju harvat med nationalsocialismen länge och märkt att det inte går hem. När Svenskarnas parti fick ett mandat i kommunfullmäktige i Grästorp blev det en sorts kvitto på att det var rätt strategi. Att Värmland är det län med den största aktiviteten i förhållande till folkmängden beror bland annat på att Svenskarnas parti är väldigt aktivt i Karlstad.

ANNONS

Det är svårt att spå utvecklingen framöver, anser man på Expo, eftersom det finns motsatta tendenser; dels den här nya inåtvändheten, dels Förbundet Nationell Ungdom som är föredrar gatuinriktad militans.(TT)

ANNONS