Johan Floderus studerade i Göteborg innan han började arbeta med EU-uppdrag. Han fängslades i Iran april 2022 och nu är rättegången mot honom inledd uppger TT.
Johan Floderus studerade i Göteborg innan han började arbeta med EU-uppdrag. Han fängslades i Iran april 2022 och nu är rättegången mot honom inledd uppger TT. Bild: Privat

Rättegång mot svensk inledd i Iran

Rättegången mot Johan Floderus, fängslad i Iran sedan april 2022, har inletts, uppger utrikesminister Tobias Billström (M).

ANNONS
|

"Jag har i dag blivit informerad om att rättegången mot Johan Floderus har inletts i Teheran", skriver Billström i ett sms till TT.

"Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas", fortsätter Billström.

EU-tjänstemannen Johan Floderus greps under en semesterresa i Iran den 17 april 2022, anklagad för spioneri.

Anklagad för spioneri

Först i slutet av juli i fjol meddelade Iran att en svensk medborgare, då inte namngiven, hade gripits för "spioneri". Fem månader efter gripandet, i september, tilläts han träffa den svenske ambassadören.

ANNONS

Amnesty International uppger att Floderus utsatts för svår och skadlig behandling under sin tid i det fruktade Evinfängelset i Teheran, där även årets mottagare av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, sitter fängslad.

Johan Floderus har enligt människorättsorganisationen utsatts för långvarig isolering och ljustortyr. Hans cell har tidvis varit upplyst dygnet runt, vilket har gjort att han förlorat känslan för dag och natt och fått svår smärta, ångest och sömnsvårigheter.

Få kontakter

Svensken har också hungerstrejkat vid två tillfällen för att han nekats regelbunden kontakt med sin familj. Det första samtalet med familjen hade Floderus i januari i år och sedan dess har kontakterna varit få. I de videosamtal han haft med familjen syns att han gått ned mycket i vikt.

"Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsberövad, än mindre att ställa honom inför domstol. Detta har både Sverige och EU framfört med stor tydlighet till företrädare för Iran", skriver Tobias Billström i sms:et.

Hittills har inga åtalspunkter mot Floderus kommit fram.

LÄS MER:Johan Floderus har suttit fängslad i Iran i över 530 dagar

LÄS MER:Floderus isolerad och utsatt för tortyr i Iran

LÄS MER:Johan Floderus inifrån fängelset: "Gör mer"

LÄS MER:Floderus hungerstrejkade – fick ringa hem

ANNONS