Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. Bild: Ali Lorestani/TT

Regeringen öppnar för småskalig kärnkraft

Regeringen öppnar för att förlänga driftstiden för de svenska kärnkraftverken – och utreda små modulära kärnkraftverk. Efter valet vill regeringen ha blocköverskridande energisamtal.

ANNONS

– Vi vill se om vi kan nå en ny energipolitisk överenskommelse för att säkra Sveriges energiförsörjning för framtiden, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till TT.

Strålsäkerhetsmyndigheten får i uppdrag att ta fram nya föreskrifter för ny reaktorteknik som små modulära reaktorer, samt se över hur befintliga reaktorer kan fortsätta att användas. Syftet är att säkra elproduktionen i takt med ett ökat elbehov.

– Nu ser vi till att anpassa regelverket efter de behov som Sverige och svensk industri har i den snabba omställning som nu sker. Prövningen av kärnkraftverk ska ha höga krav på säkerhet och miljöskydd, och regelverk ska vara effektiva och ändamålsenliga, säger Farmanbar på en pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

ANNONS

Krav på solceller

Andra förslag är att utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader i hela landet, samt att kompensera dem som drabbas när vindkraften byggs ut.

Regeringen vill också korta ansökningstiden för vindkraft långt ute till havs, och modernisera vattenkraften.

– Vattenkraften är helt enkelt ryggraden i den svenska elproduktionen, säger Strandhäll och fortsätter:

– I takt med att sol- och vindkraftsutbyggnaden ökar, blir även vattenkraftens förmåga att balansera energisystemet allt viktigare.

"Behöver all kraft"

Efter valet vill regeringen ha energisamtal med samtliga partier i riksdagen. Farmanbar kallar den nuvarande energidebatten "skadlig".

– En fördummande, infantil, antiintellektuell debatt där kärnkraft ställs mot vindkraften. Det skadar svensk industri. Vi behöver all kraft vi kan få i framtiden. Därför har vi tagit initiativ till ett gemensamt samtal, säger han.

– Jag tror att efter valet är realistiskt, något exakt datum kan jag inte ge.

TT: Kommer alla partier vara intresserade?

– Alla partier som är måna om att säkra den gröna omställningen, att se till att svensk industri har konkurrenskraft, att Sverige får fler arbetstillfällen och leder klimatomställningen i världen borde vara intresserade, säger Farmanbar.

Kommunalt veto

Ett förslag från regeringen om att lätta på det kommunala vetot mot vindkraftsutbyggnad röstades ned i riksdagen på tisdagen.

ANNONS

– Vi måste ha en diskussion om hur vi kan utveckla det kommunala vetot så man vet när och varför kommunerna säger nej. Det är avgörande för att snabbt kunna få mer el på plats, säger Farmanbar.

Moderaterna meddelade i början av juni att man vill anslå 400 miljarder kronor i kreditgarantier för byggandet av ny kärnkraft.

– Jag uppfattar inte att regeringen egentligen öppnar för kärnkraft. Man tillsätter ett antal utredningar som i huvudsak syftar till att lösa ett antal energipolitiska problem som regeringen själv skapat, säger partiets energi- och näringspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin.

Bohlin imponeras inte av idén om breda energisamtal.

– Man vill hänskjuta alla problem till efter valet för att hålla dörren öppen för Miljöpartiet. Vi har lagt fram en konkret politik för mer kärnkraft som vi kan sätta i verket här och nu. Det är fritt fram för Socialdemokraterna att ansluta sig till Moderaternas linje.

ANNONS