Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg under en pressträff på måndagen.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg under en pressträff på måndagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Regler skärps kring skyddat boende

ANNONS
|

En ny reform som ska stärka våldsutsatta i skyddat boende är tänkt att träda i kraft den 1 mars 2024.

Skyddat boende planeras att föras in i socialtjänstlagen. Detta för att stärka rätten för dem som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp.

Regeringen vill också införa krav på tillståndsplikt från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att driva skyddat boende, något som inte krävs i dag.

– Det finns uppgifter om att det finns oseriösa aktörer som driver de här boendena och detta kan förstås få förödande konsekvenser för dem som söker skydd, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) vid en pressträff under måndagen.

ANNONS

Barns rättigheter ska även stärkas på flera punkter.

– Barn ska nu för första gången ses som egna rättighetsbärare där man tidigare varit endast medföljande till den våldsutsatta föräldern, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

ANNONS