Getingarna har det tufft.
Getingarna har det tufft. Bild: Johan Nilsson / TT

Rekorddåligt getingår – därför saknas klassiska flygfäet

Enstaka getingar har i veckan siktats på göteborgska uteserveringar. Men de gulsvarta svärmar som vissa år trängs för att sörpla ur våra saft- och ölglas lyser med sin frånvaro i år. Experternas prognos är att getingsommaren uteblir i år.
– De flesta insekter har haft en skitsommar, säger Niklas Johansson på Sveriges lantbruksuniversitet.

ANNONS
|

2024 ser ut att bli ett besvikelsernas år för getingarna. Våren var lovande med riktigt höga temperaturer i maj, men sedan kom regnet. Niklas Johansson, som är insektsforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, säger att det regniga vädret i södra Sverige har varit negativt för såväl getingar som många andra insektsarter.

– För de getingarter som bor i jordhålor kan översvämningar och skyfall innebära att de drunknar och deras bon blir förstörda. Men även bålgetingar som bygger sina bon i träd påverkas eftersom de inte kan flyga i regnet, säger han.

”Rekorddåligt getingår”

Exakt hur många getingar som finns just nu är oklart. Men även Peter Nilsson, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, delar bilden av att det är ont om getingar i år.

ANNONS

– Ingen mäter exakt, men vad jag själv har upplevt är det nästan rekordfå getingar. Det skulle inte förvåna mig om i år blir rekorddåligt getingår, säger han.

Inom ramen för sitt uppdrag får han in massor av frågor från allmänheten kring djur och natur, och i år har hittills getingmejlen lyst med sin frånvaro i hans mejlkorg.

– Det har mest varit att folk reagerat över att det varit lite fjärilar och insekter över huvud taget. Getingarna verkar det inte vara så många som saknat.

Flera svåra år på raken

Enligt Peter Nilsson är en annan viktig anledning till getingarnas fåtalighet att även förra året var tufft för de gulsvarta insekterna.

– Jag är inte så förvånad att det är ont om getingar i och med att det var en kall juli förra året, säger han.

I och med att det är så pass lite getingar hittills i år så lär de hålla sig på en låg nivå även under veckorna och månaderna som kommer, tror båda experterna.

– Getingarna brukar bli som flest i antal i slutet av sommaren så förmodligen kommer man se lite fler getingar. Men det kommer nog vara lite lugnare än vanligt, säger Peter Nilsson på Naturhistoriska riksmuseet.

ANNONS

Sveriges getingar

  • Det finns många olika arter av getingar i Sverige. Den vanliga getingen (vespula vulgaris) är tillsammans med tyskgetingen (vespula germanica) den geting som ställer till mest problem för människor. Båda har ett klassiskt gulsvart getingsutseende.
  • Bålgetingen (Vespa crabro) är en större getingart som blivit vanligare de senaste årtiondena. Bålgetingar känns igen på sitt röda band på bakkroppen och äter ofta andra steklar som getingar och bin.
  • Förutom de sociala getingarna, som lever i samhällen, finns även många arter av ensamlevande getingar – solitärgetingar.

Källa: Artdatabanken

LÄS MER:Invasiv geting oroar biodlare

LÄS MER:Därför är det så mycket getingar nu

LÄS MER:Anticimex: Fler getingar den här sommaren

ANNONS