Rikspolischef Anders Thornberg och Hanna Paradis, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen, under pressträffen.
Rikspolischef Anders Thornberg och Hanna Paradis, kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen, under pressträffen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Rikspolischefen om den pågående våldsvågen

300 kilo sprängmedel, ett ton narkotika och runt hundra miljoner kronor. Det är några av beslagen i den pågående insatsen mot det grova gängvåldet.
Sedan 7 september har över 60 våldsdåd genomförts, enligt rikspolischef Anders Thornberg.
– Läget är fortsatt synnerligen allvarligt, säger han på en presskonferens.

ANNONS
|

På tisdagsförmiddagen höll rikspolischefen Anders Thornberg och kommenderingschefen Hanna Paradis en presskonferens om den pågående våldsvågen och hur polisen hanterar situationen.

Anders Thornberg kallar händelserna den senaste tiden för ”terrorliknande”. Rikspolischefen satte siffror på polisens insats. Sedan årsskiftet har polisen förhindrat ett 80-tal skjutningar eller sprängningar. För senaste månaden är motsvarande siffra 30, enligt Thornberg.

– Det handlar helt enkelt om att vi griper personer med skjutvapen eller sprängladdningar på väg till en måltavlas adress innan de hunnit reagera, sa Anders Thornberg.

Under polisens särskilda satsning med anledning av konflikten har polisen tagit 300 kilo sprängmedel, 340 vapen, cirka ett ton narkotika och ungefär hundra miljoner kronor.

ANNONS

Fler unga utför dåden

Sedan årsskiftet har över 400 personer frihetsberövats i anslutning till konflikten. De som utför våldsdåden blir allt yngre. Antalet misstänkta under 18 år har ökat med 30 procent, enligt polisen.

Bakgrunden är den omfattande våldsvåg som pågår i främst Stockholm och Mälardalen. Det handlar om en splittring i det så kallad Foxtrot-nätverket, som leds av Rawa Majid, också kallad ”Kurdiska räven”.

Under natten till tisdagen anlades sju bränder inom loppet av två timmar på adresser i olika delar av Stockholm. Polisen utreder om bränderna har koppling till den pågående konflikten. Samma sak skedde i Hässelby och Huddinge under natten till måndagen. Tre personer har gripits med koppling till bränderna.

– Läget är fortsatt synnerligen allvarligt. Det handlar om terrorliknande våldsdåd som sätter djupa spår hos oss alla. Den senaste månaden är bland det mest våldsamma vi någonsin haft i landet. Det har varit drygt 60 våldsdåd sedan sjunde september. Tolv personer har avlidit och fem har skadats.

Med på presskonferensen var också kommenderingschefen Hanna Paradis. Hon leder arbetet med den nationella särskilda händelse som är polisens svar på det pågående grova våldet. Enligt henne har nya arbetsmetoder rönt framgång och de arbetssätten ska nu införas även i landets övriga polisregioner.

ANNONS

– Vi kommer använda de metoder vi har sett som varit väldigt framgångsrika, och sprida till alla regioner. Det handlar till exempel om en klustermetod där vi tillsammans med åklagarmyndigheten jobbar på ett annat sätt i högre tempo. Det har kortat utredningstider och öka kvaliteten i förundersökningar, säger hon.

Samtidigt menade de två poliserna att utvecklingen går att vända. Men det kommer att ta tid och kräver att polis, andra myndigheter och samhälle arbetar målmedvetet och tillsammans, enligt Anders Thornberg.

– Det kommer att ta tid. Det kan ta flera år innan vi ser långsiktiga effekter, sa han.

Inga svar om Rawa Majid

I söndags publicerade SVT uppgifter om att Rawa Majid ska ha gripits i Iran, i samband med en trafikkontroll där han ska ha visat falska id-handlingar. Men de uppgifterna har inte bekräftats från officiellt håll. Efter nyheten om gripandet har en ljudfil spritts på sociala medier som påstås innehålla ett inspelat meddelande från Rawa Majid. Där ska gängledaren hävda att han inte alls gripits.

”Grabbar jag har inte torskat, jag är och trycker på ett ställe”, säger rösten på inspelningen.

På presskonferensen fick poliserna flera frågor om Rawa Majid och om polisen kan bekräfta att han gripits. Men det kunde, eller ville, inte Anders Thornberg.

ANNONS

– För att vi ska lyckas i vårt arbete kan vi inte föra den här diskussionen i media. Jag förstår att det finns ett stort intresse men när vi har något mer att säga så kommer vi att göra det.

LÄS MER:Uppgifter: Foxtrot-ledaren Rawa Majid gripen

LÄS MER:Så tvättar gängen sina pengar

LÄS MER:30 000 kriminella – så blev Sverige gängens krigszon

LÄS MER:Polisen inleder nationell särskild händelse mot våldsvågen

ANNONS