Rökstopp förbättrar hälsan

ANNONS
|

Internationella studier har tidigare visat att rökförbud i barer gör personalen friskare. Tydligast märks en minskning av luftvägssymptom och förbättrad lungkapacitet.

Nu genomförs även en nationell studie i Sverige av rökförbudets konsekvenser:

- Vi mäter hur det påverkar personalen luftvägshälsa på både kort och lång sikt, och både före och efter rökförbudet, för att kunna följa utvecklingen, säger Göran Boëthius, överläkare vid avdelningen för tokaksprevention i Örebro.

92 personer ingår i studien, En fjärdedel av dem är rökare, resten icke-rökare. Mätningarna av slemhinne- och luftvägssymptom har gjorts under flera arbetspass både före och efter förbudet.

Dessutom har den personal som ingått i studien fört dagbok över hur de uppfattat miljön före och efter.

ANNONS

- Mina ögon har slutat rinna, det var inte roligt att jobba i den rökiga miljön. Samtidigt kan jag inte säga att det är så stor skillnad på min fysiska hälsa, säger Karin Brattberg, 24 år och sedan fem år arbetar i krogbranschen. Just nu som servitris på Hard rock café i Göteborg.

Hon har haft mätdosor på kroppen, lämnat urinprov - som visar halter av nedbrutet nikotin - och även gjort andningsprover på Sahlgrenska.

- Resultatet av andningsprovet visade ingen större skillnad för mig, men jag är ju inte heller rökare, säger Karin Brattberg.

Hon kan inte se några nackdelar med rökförbudet. En tid efter rökstoppet tog mindre angenäma dofter över lokalerna. Som svett, och andra kroppsodörer. Men enligt Karin Brattberg det har blivit bättre, eller kanske snarare en ny vana.

ANNONS