S-ledaren: ”Kristersson måste agera”

Socialdemokraterna presenterar en rad förslag kopplade till den senaste tidens upptrappade gängvåld.
Det handlar bland annat om statliga pengar till kommuner för att anställa fältassistenter och pengar för tips om illegala vapen.
– Ulf Kristersson måste agera nu, annars går vi mot en mycket brutal sommar, säger Magdalena Andersson (S).

ANNONS
|

Den senaste tidens våldsdåd i Stockholmsområdet har skapat oro och diskussioner om hur samhället ska få bukt med problemen. På bara några dagar har sju personer blivit skjutna, varav fyra i förorten Farsta där två har avlidit.

På tisdagsförmiddagen höll Socialdemokraterna en pressträff där man lanserade en rad åtgärder för att sätta stopp för nyrekrytering och upptrappning.

Det handlar bland annat om att staten ska skjuta till mer pengar till kommunerna, för att de ska ha råd att anställa mer personal som kan röra sig bland barn och unga. Det kan till exempel handla om fältassistenter.

Partiet vill att kommunerna nu får ett förhandsbesked av regeringen om ekonomiska resurser inför hösten, så att de redan nu kan bemanna upp.

ANNONS

Magdalena Andersson poängterade att de ekonomiska kristiderna, som pressar många familjer, i kombination med det stundande sommarlovet gör att det finns en risk för att fler unga ska dras in i brottslig verksamhet.

– Sommaren riskerar att bli en rekryteringsfest för gängen, säger hon.

Tipspengar för vapen

Men S vill också prova nya grepp för att få bukt med skjutningarna. Häromdagen föreslog partiet en vapenamnesti där människor ska kunna lämna in illegala vapen till polisen. Detta vill man nu utöka, för att få bort så många vapen som möjligt från gatorna, genom att också införa ett system med tipspengar till den som upplyser om var illegala vapen finns.

– Det är en metod som används i många länder i dag, men inte i Sverige, säger Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson.

Det handlar om att skapa ekonomiska incitament så att personer som befinner sig nära gängkriminella miljöer kan tänka sig att tipsa polisen anonymt, enligt honom.

Finns det risk att det drabbar allmänheten, även om det är anonymt?

– Det som är minst lika viktigt som belöningen är anonymiteten i systemet. Tittar man på modeller och strukturer som finns bland annat i Storbritannien och USA så har de lagt mycket energi på när du anonymt tipsar, säger Ardalan Shekarabi och fortsätter:

ANNONS

– Den strukturen finns inte riktigt på plats generellt i Sverige och det är en brist. Sannolikheten att polisen får in tips som leder till att människor lagförs och vapen omhändertas är mycket större om människor är trygga i att de kommer att förbli anonyma.

Kritik mot regeringen

Under måndagen krävde Polisförbundet att regeringen ska inrätta en kriskommission, där samtliga partier ingår. Men det kravet ratas av justitieminister Gunnar Strömmer (M).

”Jag delar Polisförbundets bild av det allvarliga läget, den grova organiserade brottsligheten är systemhotande och måste tryckas tillbaka med hela samhällets samlade kraft”, skriver Strömmer i en kommentar till TT.

”Men en kommission med alla partier i riksdagen skulle riskera att bromsa och skapa nya låsningar”, menar han och hänvisar till att oppositionen är negativ till regeringens åtgärder.

Beskedet får Socialdemokraterna att reagera kraftigt. Magdalena Andersson menar att en sådan redan hade varit på plats för länge sedan om hon själv var statsminister.

Är du beredd att sätta dina käpphästar åt sidan för att gå regeringen tillmötes i vissa jobbiga frågor för er?

– Det här handlar inte om att vi ska förhandla via media, utan att vi tillsammans ska se vad kan göra åt det här. Det har skett en ganska snabb utveckling av att det är allt yngre som utför väldigt, väldigt allvarliga brott. Då behöver man kanske också tänka på ett annat sätt för att se vilka för åtgärder som är allra effektivast mot en 15- eller 16-åring som skjuter.

ANNONS

Socialdemokraterna vill också att kommunerna, föreningslivet och religiösa samfund ingår i en sådan kommission. Ardalan Shekarabi har svårt att varför regeringen väljer att rata Polisförbundets krav mitt under en nationell kris.

– Då säger justitieministern att han inte vill ha en kriskommission. Han vill inte samla alla resurser. Det är anmärkningsvärt och vad jag vet så saknar det här motstycke i modern svensk historia, säger han.

LÄS MER:Polisfacket: Tillsätt kriskommission mot våldet

LÄS MER:"Är det min tur nästa gång?"

LÄS MER:Pehrson: Skolan kan vara vaccin mot gängen

ANNONS