Åtta miljoner kronor fick kungen och drottningen att röra sig med under 2021. En del av pengarna går dock inte till rena privata kostnader utan även till vissa typer av kostnader för säkerhet och transporter, som krävs utöver det skydd som familjen bland annat får av Säkerhetspolisen.
Åtta miljoner kronor fick kungen och drottningen att röra sig med under 2021. En del av pengarna går dock inte till rena privata kostnader utan även till vissa typer av kostnader för säkerhet och transporter, som krävs utöver det skydd som familjen bland annat får av Säkerhetspolisen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Så mycket pengar får kungafamiljen personligen

Under tisdagen släppte de kungliga hovstaterna sin årsredovisning för 2021.
I den framgår det bland annat hur mycket kungafamiljens medlemmar personligen får tilldelade till sig.

ANNONS
|

Mest pengar får kung Carl Gustaf och drottning Silvia som enligt årsredovisningen får åtta miljoner kronor tillsammans. Det är också kungen som bestämmer hur apanaget ska fördelas.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel får 4,5 miljoner kronor, medan prins Carl Philip och prinsessan Sofia får 1,1 miljoner kronor.

De nämnda summorna är så kallade rambelopp och avser kostnader av ”icke-officiell karaktär” och kostnader kopplade till det kungliga uppdraget som personerna har. Kostnaderna har tidigare inte redovisats separat.

Exempel på sådana kostnader är bil- och transportkostnader, kläder för offentlig representation och rena privata kostnader.

Något rambelopp betalas inte ut till prinsessan Madeleine då hon bor utomlands. Istället ersätts hon för kostnader i samband med de uppdrag hon utför.

ANNONS

Kostnader på 160 miljoner

Totalt hade Kungliga Hov- och slottsstaten kostnader för omkring 160 miljoner kronor under 2021.

Det betyder att kostnaderna är omkring 15 miljoner kronor mer än det de totalt 147,9 miljoner kronor som betalades ut i statliga anslag.

Pengarna fördelas grovt räknat hälften till Slottsstaten, som ansvarar för elva kungliga slott och parker, och hälften till Hovstaten vad som brukar kallas apanage och som finansierar kungafamiljens kostnader.

Utöver pengar från staten är hyror och arrenden verksamheternas största inkomstkällor, följd av intäkter från entréer och visningar.

I verksamhetsberättelsen går det att läsa att pandemin påverkade de kungliga hovstaternas ekonomi negativt under 2021 i form av uteblivna visningsintäkter då de kungliga slotten behövdes hållas stängda för allmänheten under stora delar av året.

Totalt genomförde kungafamiljen enligt årsredovisningen 912 programpunkter under året, varav många var digitala på grund av pandemin.

Den största kostnaderna för de kungliga hovstaterna är personalkostnader. Totalt hade de olika verksamheterna 302 personer tillsvidareanställda under 2021.

ANNONS