Så ska det bli enklare att ta körkort: ”Kraven kommer inte sänkas”

Det ska bli enklare att ta körkort och snart presenteras hur utbildningen ska ändras. Syftet? Fler ska klara proven. Men enligt Transportstyrelsen ska kraven inte sänkas.
– Vägen till körkort ska bli enklare, säger utredaren Josefin Hallenberg.

ANNONS
|

Allt fler kuggar körkortsproven för bil. Därför har Transportstyrelsen fått i uppdrag att se över hur det kan bli fler godkända prov.

– Det är allt fler som behöver göra provet flera gånger innan man blir godkänd. Det har varit en nedåtgående trend under många år, säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen.

Kraven kommer inte att sänkas.

Vad myndigheten kommit fram till ska presenteras för regeringen den 15 september. Innan dess vill Josefin Hallenberg inte berätta vad de kommer att föreslå. Men hon säger att det inte handlar om att göra själva proven enklare.

– Kraven kommer inte att sänkas, det kan jag vara väldigt tydlig med. För det är väldigt viktigt att det ställs höga krav på de som kommer ut i trafiken, säger Josefin Hallenberg.

ANNONS

Kommer kraven att ändras på något sätt?

– Det kan jag inte kommentera, säger Josefin Hallenberg.

Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen har jobbat med hur förarutbildningen ska ändras för att fler ska kunna ta körkort.
Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen har jobbat med hur förarutbildningen ska ändras för att fler ska kunna ta körkort. Bild: Maja Suslin/TT

Digital plattform, längre giltighet och stödsamtal

Enligt uppdraget från regeringen ska Transportstyrelsen utgå från en rapport som myndigheten gjorde 2018. I den ges flera förslag på hur förarutbildningen kan förändras för att fler ska klara den.

Bland annat föreslås det där att tiden för hur länge ett teoriprov ska vara giltigt ska fördubblas från två till fyra månader. Man måste ha ett godkänt teoriprov för att få boka uppkörning, och om giltighetstiden förlängs kan det minska stressen inför teoriprovet, enligt rapporten.

Ett annat förslag är att utveckla en digital plattform för att hjälpa blivande förare. Med en sådan ska det bli lättare att förstå vad som krävs för att klara proven.

Transportstyrelsen föreslår också att man ska kallas till fördjupade samtal med Trafikverket om man kuggar provet fyra gånger. De ska ge råd och tips på hur man ska lyckas bättre.

Vägen till körkort ska bli enklare.

Transportstyrelsen vill dock inte säga om detta är förslag som kommer att presenteras den 15 september.

– Jag kan inte säga så mycket just nu. Vi har utgått från den rapporten men också andra idéer som kommit upp under arbetets gång, säger Josefin Hallenberg.

Transportstyrelsen har också som uppdrag att se över vad det kostar att ta körkort. Det finns inte några mål om hur många fler som ska klara proven, bara att den nedåtgående trenden ska brytas.

ANNONS

– Vägen till körkort ska bli enklare, säger Josefin Hallenberg.

LÄS MER:Historiskt många teoriprov underkänns

LÄS MER:Fler förlorar körkortet – det ligger bakom

LÄS MER:Polisen slog till mot olagliga körskolor

ANNONS