Salmonellautbrott på äggbolag – minst 48 smittade

Minst 48 personer har smittats av salmonella efter att ha ätit ägg från värphöns på Sveriges största äggproducent CA Cedergren. Enligt Folkhälsomyndigheten kan ännu fler vara smittade, rapporterar Barometern.

ANNONS
|

Folkhälsomyndighetens provsvar visar att 48 fall av salmonella enteritidis har hittats i 13 olika regioner i Sverige. Utbrottet kopplas till äggbolaget CA Cedergren. Personerna smittades mellan 7 december 2022 och 13 januari 2023.

– Troligtvis kan fler sjukdomsfall tillkomma då det återstår att typa salmonella från redan rapporterade salmonellasmittade som uppger att de har ätit maträtter med råa ägg från de återkallade partierna, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan upp till 20 fall tillkomma i efterhand. Den aktuella varianten av salmonella är inte ovanlig i Sverige, men utbrottet beskrivs som ”ganska omfattande”.

Tidigare i januari återkallades ägg från flera matbutikskedjor efter att larm om salmonella på producentens gård.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten uppmanar allmänheten att hålla koll på äggen man har hemma.

”Även om inga förorenade ägg ska finnas kvar i butik eller på restaurang finns möjligheten att man har ägg kvar hemma från de återkallade partierna. Via Livsmedelsverkets hemsida går det att få veta mer om vilka partier det rör sig om och vad man bör göra med dessa ägg”, skriver de på sin hemsida.

Här är alla äggen som återkallades efter salmonellalarmet.

ANNONS