Säpo om säkerhetsläget i Almedalen: Kan finnas extremister på plats

Knivmordet under fjolårets politikervecka i Visby och det oroliga omvärldsläget präglar årets Almedalsvecka. Säkerhetsarbetet har skärpts och Säpo konstaterar att det kan finnas personer med våldsbejakande extremism på plats.
– Säkerhetsläget i Sverige har försämrats de senaste åren. Omvärldsläget är svårt att bedöma och det går fort, säger Fredrik Bratt, Säkerhetspolisens kommenderingschef för Almedalsveckan.

ANNONS
|

Nu samlas återigen Sveriges toppolitiker, företagare, myndigheter och organisationer, i folkvimlet på politikerveckan i Almedalen. Färskt i mångas minne finns fjolårets knivmord där Theodor Engström dödade läkaren och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren.

Alldeles i närheten förberedde dåvarande Centerledaren Annie Lööf sig för att hålla pressträff. Senare skulle det visa sig att Engström hade planer på att döda även henne.

Dådet, liksom det oroliga världsläget med Rysslands invasionskrig i Ukraina, och framfarten av våldsbejakande extremism, har gjort att säkerhetsarbetet stärkts på flera håll inför årets politikervecka.

Säpos kommenderingschef Fredrik Bratt säger att det svenska säkerhetsläget försämrats de senaste åren.
Säpos kommenderingschef Fredrik Bratt säger att det svenska säkerhetsläget försämrats de senaste åren. Bild: Jonas Lindstedt

Fredrik Bratt, Säpos kommenderingschef för Almedalsveckan, säger att säkerhetsläget i Sverige har försämrats de senaste åren, och att det kan finnas våldsbejakande extremister på plats i Visby.

ANNONS

– Vi vet att det hotet finns och att det är en komplex utmaning för oss. Vi jobbar stenhårt med den, säger han på en pressträff i Visby.

Men i nuläget finns det inga konkreta riktade hot mot Almedalsveckan, enligt Bratt.

Han lyfter också sådant som otillåten påverkan från främmande makt.

Också Försvarsmakten har skärpt säkerheten, vilket tidningen ETC rapporterat. I år släpps inga utlänningar in på deras seminarier, utan man måste ha svenskt medborgarskap och kunna visa upp en giltig legitimation för att delta.

Pressträff om säkerheten i Almedalen. Meit Fohlin (S) ordförande för regionstyrelsen på Gotland, Rikard von Zweigbergk, beredskapschef på Region Gotland, polisens kommenderingschef Fredrik Persson och Säpos kommenderingschef Fredrik Bratt om säkerhetsarbetet och potentiella hot.
Pressträff om säkerheten i Almedalen. Meit Fohlin (S) ordförande för regionstyrelsen på Gotland, Rikard von Zweigbergk, beredskapschef på Region Gotland, polisens kommenderingschef Fredrik Persson och Säpos kommenderingschef Fredrik Bratt om säkerhetsarbetet och potentiella hot. Bild: Jonas Lindstedt

Besökare kan känna sig kontrollerade

Efter dådet förra sommaren har polisen utvärderat sina insatser, och stärkt samverkan med Säpo. Det finns fler övervakningskameror på plats, och kontrollen av människor ökar.

– Vi kommer att arbeta mer kontaktskapande och uppsökande med besökare för att bilda oss en uppfattning om avvikande beteende. Det kommer sannolikt innebära att fler som besöker Almedalen kommer känna sig kontrollerade, men det är för att undvika att något sånt här händer igen, säger Fredrik Persson, polisens kommenderingschef för Almedalsveckan.

Som GP tidigare har rapporterat har även Region Gotland stärkt säkerhetsarbetet.

Meit Fohlin (S), Almedalsrådets ordförande och representant för riksdagspartierna, och ordförande i regionstyrelsen på Gotland säger att Almedalsveckan är viktigare än någonsin:

ANNONS

– Vi behöver mötas och ha samtal på riktigt. Och vi behöver göra det i öppna rum. Vi behöver mer av det i Sverige och i världen.

GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan.
GP:s reporter Anna Ekström och fotograf Jonas Lindstedt är på plats i Almedalen hela veckan. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Efter mordet i Almedalen: Nu träffas tusentals personer igen

LÄS MER:Flygförbud över Almedalen: "Ska ha kontroll"

ANNONS