KD-politikern Sara Skyttedal kommer inte att ställa upp i nästa års val till Europaparlamentet.
KD-politikern Sara Skyttedal kommer inte att ställa upp i nästa års val till Europaparlamentet. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Sara Skyttedal ställer inte upp i EU-valet

KD-politikern Sara Skyttedal ställer inte upp i det kommande valet till Europaparlamentet. Anledningen är att hon inte har det stöd som krävs.
– Det känns såklart tråkigt, säger hon till GP.

ANNONS
|

Sara Skyttedal är tillsammans med David Lega Kristdemokraternas två svenska representanter i EU-parlamentet. Nyligen avslutades den medlemsomröstning i partiet som ska ta fram underlag för att fastställa hur listan ska se ut inför valet i början av juni.

Under måndagen offentliggjorde Sara Skyttedal själv att hon inte kommer att finnas med som kandidat i valet, eftersom nomineringskommittén valt att inte placera henne som toppnamn.

– Jag inte har det breda stöd i partiet som krävs för att leda en valkampanj, skriver hon.

Om det innebär att David Lega, med bakgrund som kommunalråd för partiet i Göteborg, kommer att toppa listan återstår att se. Partiet har kallat till presskonferens under tisdagen, för att presentera sina två toppnamn.

ANNONS

Hade velat fortsätta

Till GP säger Sara Skyttedal att hon hade sett fram emot ytterligare en femårsperiod i parlamentet.

Hur känns det att det inte blir så?

– Det känns såklart tråkigt.

Vad tror du att det beror på?

– Det har varit en medlemsomröstning och det är svårt för mig att veta hur varje enskild medlem som röstat i den har resonerat.

Under mandatperioden har Sara Skyttedal fått rubriker som inte primärt har med politiken att göra, i och med att hon trädde fram och berättade att det var hon som polisanmält partikamraten Johan Ingerö för ett sexuellt ofredande som ska ha ägt rum 2014. Förundersökningen lades senare ned.

Tror du att den historien har spelat in?

– Det vill jag inte spekulera i.

Kan lämna politiken

Sara Skyttedal har tidigare varit ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund. Hon har gjort sig känd som en frispråkig politiker som gillat att sticka ut. Som när hon firade att Decemberöverenskommelsen, som slöts efter valet 2014 och som i praktiken innebar att SD stängdes ute från inflytande, bröts med champagne.

Hon har suttit i EU-parlamentet sedan 2019 och säger att hon är mest stolt över att hon konsekvent drivit den linje om ett mer lagom EU som hon gick till val på för fem år sedan.

ANNONS

– Och det kommer jag att fortsätta med under de månader som är kvar av mandatperioden.

Hur ser framtiden ut efter det?

– Det vet jag inte.

Kommer du vara kvar i politiken på något sätt?

– Det återstår att se. Det är ju inte bara jag som bestämmer det.

ANNONS