Richard Jomshof (SD) på partiledare Jimmie Åkessons bröllop.
Richard Jomshof (SD) på partiledare Jimmie Åkessons bröllop. Bild: Johan Nilsson/TT

SD-toppar visste om gängkoppling – sade inget

SD-topparna Mattias Karlsson och Richard Jomshof kände till att en ledare i en kriminell mc-klubb var gäst på partiledaren Jimmie Åkessons bröllop.
Även partiets presstjänst var informerad om personen. Ändå sade ingen av dem något till partiledaren.

ANNONS

Mannen har en ledarposition i mc-gänget Comanches och var inbjuden till Jimmie Åkessons bröllop som respektive. Åkesson har benämnt det som ett "ärligt misstag".

"Det korta svaret är att min fru och jag inte kände till dessa kopplingar", skrev han på X i helgen.

Jimmie Åkesson skriver att han känner presidenten ytligt och att de träffats på några tillställningar. Enligt Aftonbladet har mannen dock bjudits in på fester och evenemang med Åkesson sedan 2016, långt innan han blev ledare för Comanches.

Han var på surströmmingsskiva i Åkessons trädgård tillsammans med ett 40-tal personer och syns på bilder från tillställningen, skriver tidningen. Han har även varit gäst på Åkessons glitterfest i Sölvesborg.

ANNONS

Gruppledaren visste

Gruppledaren Mattias Karlsson, vars exfru är tillsammans med gängtoppen, kände till kopplingarna men säger att han inte fört informationen vidare.

"Jag har inte haft någon som helst kommunikation med Jimmie om hans gästlista eller om att jag relativt nyligen fick veta att min ex-partners nya partner, relativt nyligen, valt att inta en ledande position i en högst tvivelaktig organisation", skrev Karlsson på X.

Pressavdelningen visste

Expo granskade mannens kopplingar till partiet i juli och ställde då frågor till SD:s pressavdelning. Inte heller pressavdelningen ska ha berättat för partiledaren om kopplingen. Enligt presschef Oscar Cavalli-Björkman eftersom det inte var "relevant att lyfta till partiets toppskikt".

Richard Jomshof kände också till kopplingarna från medierapporteringen och uppger att han reagerade på att presidenten var på bröllopet.

"Jag insåg dock att detta var något som hade passerat obemärkt förbi de allra flesta, så även brudparet", skriver han på X.

Hård linje

Jomshof, som också är justitieutskottets ordförande, är en av de politiker som för den hårdaste linjen inom kriminalpolitiken. Han och SD förespråkar att man ska kunna klassa någon som gängkriminell utan att personen dömts för något brott.

Bland åtgärderna mot dem som stämplats som gängkriminella föreslog han under en pressträff i våras, tillsammans med Jimmie Åkesson, exempelvis utegångsförbud, fotboja, indragna bidrag och hårdare straff.

ANNONS

TT har sökt Karlsson, Jomshof och Åkesson. Presschefen hänvisar till deras sociala medier.

Mattias Karlsson med sin fru Amanda Bergman på Jimmie Åkessons bröllop.
Mattias Karlsson med sin fru Amanda Bergman på Jimmie Åkessons bröllop. Bild: Johan Nilsson/TT

Åkessons bröllop – detta har hänt

Jimmie Åkesson gifte sig med Matilda Kärnerup i Sölvesborg 28 september. Över 500 personer var inbjudna till bröllopet som hade festivaltema.

På bröllopet deltog presidenten i mc-gänget Comanches. Han är gift med SD-toppen Mattias Karlssons exfru och var där som hennes plus en.

Comanches bedöms av polisen som ett kriminellt nätverk. Det är en organisation som är relativt nyetablerad i Sverige men har varit stor i Danmark.

Klubbledaren har tidigare varit engagerad i SD. Jimmie Åkesson skriver på X att han känner personen ytligt och att de träffats några gånger på olika tillställningar.

Enligt Aftonbladet är presidenten tidigare dömd för trafikbrott och ekobrott och har ett förflutet inom Bandidos.

ANNONS