Se bilderna på extrema översvämningen i Torneälven

Vårfloden i Torneälven har utbrutit och de extrema vattennivåerna har stigit till de högsta nivåerna på över 50 år. Trots att vattnet nu börjar sjunka undan varnar SMHI fortsatt för översvämningar i området, och den högsta vädervarningen är utfärdad längst Torneälven.

ANNONS
|

De senaste dagarna har SMHI utfärdat varningar för översvämning och höga vattenflöden i Torneälven – efter att älven fyllts av de högsta vattennivåerna på över 50 år. Det är snösmältning i kombination med kraftigt regn som gjort att älven svämmat över.

Enligt SMHI börjar vattnet nu till viss del sjunka undan, men varningarna för höga flöden och översvämningar gäller fortfarande.

– Alla flöden är nu sjunkande, och all information vi vet i nuläget finns i varningarna, säger Sara Sofia Asp, jourhavande hydrolog på SMHI.

Fortsatt röd varning längst Torneälven

I nedre Torneälven gäller två röda varningar för höga flöden och översvämningar. I nedre Muonioälven och nedre Kalixälven gäller gula varningar för höga vattenflöden. Röda varningar är SMHI:s högsta varningar, där väderfenomenet innebär en fara för allmänheten.

ANNONS

När varningarna kommer dras tillbaka är ännu för tidigt för att säga.

– Än så länge gäller dem tillsvidare, men det kan komma att ändras, säger Sara Sofia Asp.

Hur stor skada vattnet har åsamkat på byggnader och vägar är i nuläget oklart.

LÄS MER:Kulmen verkar nådd: "Sjunkande flöden"

LÄS MER:Vattnet förvandlade hans gård till en ö

LÄS MER:Värsta på 50 år – därför svämmar Torne älv över

ANNONS