Silvstedt vill rädda Astrahundarna

ANNONS
|

Frågan om Astrahundarnas öde har skapat stor debatt. Victoria Silvstedt höjer nu rösten och vädjar att beaglehundarna inte ska användas i djurförsök.

- Den som lever med en hund, som jag, vet att hundar är tänkande, kännande individer som inte förtjänar att leva i bur i skräck och användas som slit-och-släng-provrör med svansar, skriver Victoria Silvstedt i ett öppet brev till styrelsen för Astra Zeneca, via djurrättsorganisationen People for the Ethical Treatment of Animals (Peta).

Astra Zenecas avelsanläggning i Örkelljunga ska stängas ner och därför ska ett antal hundar flyttas. Hundarna Blomma, Pippi och de andra som GP besökt i Mölndal kommer också från anläggningen i Örkelljunga, men riskerar inte att flyttas till England. Hur många hundar från anläggningen i Örkelljunga som ska transporteras vill Astra Zeneca inte berätta. Enligt Peta rör det sig om omkring 300 stycken. Flytten till England upprör nu Victoria Silvstedt.

ANNONS

- Vänligen gör det rätta och sänd de återstående hundarna till kärleksfulla hem snarare än hjärtlösa laboratorier, skriver hon.

Beskrivningen av hundarna som slit-och-släng-provrör håller inte Astra Zeneca med om.

- Det är inte en beskrivning som vi känner igen oss i. Vi har högsta prioritet vad det gäller skyddet för våra försöksdjur, säger Jacob Lund, tillförordnad presschef vid Astra Zeneca.

Vad säger ni om uppståndelsen?

- Djurforskning och djurförsök är en väldigt känslosam och emotionell fråga och det har vi full förståelse för. Men det är en viktig del av vårt arbete med att ta fram nya mediciner mot svåra sjukdomar, säger han.

I övrigt har inte Astra Zeneca några kommentarer till Victoria Silvstedts öppna brev.

Peta befarar att beaglehundarna i England kommer att utsättas för experiment som är grymmare än de i Sverige.

- Jag var upprörd att få reda på av mina vänner på Peta att Astra Zeneca överväger att sända hundratals beagles till laboratorier i Storbritannien för att användas i grymma experiment när avelsanläggningen i Örkelljunga stänger ner, skriver hon.

Astra Zeneca försäkrar däremot att några hundar inte kommer att avlivas trots nedläggningen av avelsanläggningen.

Victoria Silvstedt och Peta vill dock att hundarna rehabiliteras till att bli sällskapsdjur i stället för försöksdjur.

ANNONS

- Beaglehundarna på Astra Zenecas avelsanläggning förtjänar en andra chans i livet, avslutar Victoria Silvstedt det öppna brevet.

Victoria Silvstedt är inte den första kändisen att stödja PETA. Rockstjärnan Dave Navarro klädde i januari i år av sig kläderna för en reklamkampanj mot djurförsök.

Pamela Andersson har bland annat poserat avklädd för att främja vegetarisk kost.

TV-personligheten Khloé Kardashian har ställt upp i en nakenkampanj för att protestera mot pälsindustrin.

ANNONS