SJ meddelar nu att de stoppar all försäljning av sov- och liggplatsbiljetter. (Arkivbild)
SJ meddelar nu att de stoppar all försäljning av sov- och liggplatsbiljetter. (Arkivbild) Bild: Henrik Montgomery/TT

SJ stoppar all försäljning av sov- och liggplatsbiljetter

SJ har stoppat all försäljning av sov- och liggplatsbiljetter på sina tåg. Stoppet gäller fram till den 4 mars i hela landet. Orsaken är att många vagnar måste repareras efter den hårda vintern.

ANNONS
|

Den som vill åka nattåg under senvinter och tidig vår får ställa in sig på att sitta. SJ har spärrat försäljningen av sov- och liggvagnsbiljetter på alla sina nattåg, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

Stoppet kommer att pågå fram till den 4 mars och gäller alla SJ:s nattåg i hela landet.

– Vi ställer inte in nattågen, utan de kommer gå som planerat. Det finns fortfarande sittplatser att boka och vi hoppas kunna leverera de sov- och liggplatser som vi redan har sålt, säger Marcus Fleetwood, presskommunikatör på SJ.

Rådet: Åk dagtåg i stället

Orsaken är att den hårda vintern har gått hårt fram med ligg- och sovvagnar.

ANNONS

– De är helt enkelt inte körbara. Det handlar framförallt om väderrelaterade skador, det har varit mycket is på vagnarna och det har varit kallt, vilket lett till trasiga vagnar. Vi har även haft en del viltolyckor som skadat vagnar, säger Fleetwood.

Hur ska jag tänka om jag behöver ta nattåget?

– Det finns som sagt fortfarande sittplatser, även om vi förstår att det inte är att föredra. Man kan också fundera på om man kan åka på dagtid i stället. Vi är inte heller det enda tågbolag som kör nattåg.

Kommer nattågen att vara hela igen efter den 4 mars?

– Vi hoppas såklart det, men vi kan inte ta det för givet, för vi har ett stort underhållsbehov som vi behöver komma ikapp med. Det beror helt på hur snabbt vi kan få ut tågen från verkstäderna.

GP har tidigare skrivit om att ett stort antal avgångar har ställts in av SJ, också det på grund av brist på tåg. Exempelvis ställdes åtta av 27 planerade avgångar in under tisdagen från Göteborg till Stockholm. Och denna nivå av reducerad trafik kommer fortsätta fram till den 3 mars.

LÄS MER:Kylan skadar tågen – SJ:s strul kan vara in på våren

LÄS MER:Tyst minut för avliden lokförare

LÄS MER:Mörk månad för tågens punktlighet

ANNONS