Sedan Magdalena Andersson tog över som partiledare för Socialdemokraterna har partiet ökat sitt väljarstöd.
Sedan Magdalena Andersson tog över som partiledare för Socialdemokraterna har partiet ökat sitt väljarstöd. Bild: Christine Olsson/TT

Socialdemokraterna ökar i sista stora mätningen

Socialdemokraterna lyfter i den sista stora mätningen inför höstens val. Partiet landar på 33,3 procent, mot 29,1 i höstas.
– Partiledarskiftet och en justering av budskapet har lyft partiet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.
För MP och L ser läget sämre ut. Båda partierna är i dagsläget under riksdagsspärren.

ANNONS
|

Socialdemokraterna med stödpartier samlar 51,1 procent i mätningen. De partier som vill se Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister landar på 46,9.

Men för båda grupperna finns en stor osäkerhet. Både Liberalerna och Miljöpartiet skulle hamna utanför riksdagen om det var val i dag.

Socialdemokraterna är det parti som ökat mest sedan mätningen i november. Partiet visar samma tendens om andra mätningar och landar på 33,3 procent.

– Det är klart att det blir en rejäl vitamininjektion för våra valarbetare som redan är ute och knackar dörr runtom i landet. Men det är också ett styrkebesked och ett bevis på att vi har en partiordförande och statsminister som inger förtroende hos väljarna, säger partisekreteraren Tobias Baudin.

ANNONS
I veckan besökte partisekreterare Tobias Baudin (S) Göteborg. Han presenterade ett vallöfte med kommunalrådet Jonas Attenius (S).
I veckan besökte partisekreterare Tobias Baudin (S) Göteborg. Han presenterade ett vallöfte med kommunalrådet Jonas Attenius (S). Bild: Anders Ylander

Statsvetaren Jonas Hinnfors konstaterar att vändningen kom i och med partiledarskiftet i höstas och ett tydligare fokus på tre frågor. Han ser också att den tvärvändning som partiet gjorde i Natofrågan inte påverkat i negativ riktning.

För regeringens stödpartier ser det inte fullt lika ljust ut. Vänsterpartiet backar till 7,8 (från 9,2), Centerpartiet backar till 6,7 (från 8,4) och Miljöpartiet till 3,3 (från 3,9). I samtliga fall är nedgången statistiskt säkerställd.

Analyser av väljarströmmarna visar att Centerpartiet sedan i höstas tappat två procentenheter direkt till Socialdemokraterna.

– Det är mycket för ett så litet parti. Det visar att den breda mittens politik är svår att kommunicera. Det är inte alldeles glasklart vad Centerpartiet är för parti, säger Jonas Hinnfors.

Skulle ge majoritet

Partisekreteraren Tobias Baudin tycker ändå att läget ser hoppfullt ut.

– Om det här skulle vara ett valresultat så skulle vi få majoritet i Sveriges riksdag tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet. Det är förstås också ett styrkebesked, men det är långt kvar till valet så mycket kan hända än.

För det andra regeringsalternativet är rörelserna något mindre, även om det både Moderaterna och Sverigedemokraterna står för statistiskt säkerställda tapp sedan i november.Moderaterna landar nu på 21,3 (mot 22,7 i november), KD på 5,2 (4,6) och SD på 17,0 (18,6).

ANNONS

Även om Liberalerna ökar till 3,4 (från 2,5 i november), så skulle partiet – precis som MP – få lämna riksdagen om mätningen var ett valresultat. Jonas Hinnfors konstaterar att streckstriden blir väldigt spännande och att den kan få direkta konsekvenser för regeringsfrågan.

– Om båda blir kvar eller om båda åker ut, då drar det väl mot en S-regering. Men om bara Miljöpartiet åker ut, då blir det väldigt jämnt.

Två skäl till uteblivet lyft

Som regel brukar sittande regeringar alltid straffas av väljarna i ett val, men SCB:s mätning indikerar att det inte måste bli så i höst.

– Det är förbluffande att oppositionen går så skralt, säger Jonas Hinnfors och pekar på två tänkbara skäl till att Moderaterna står och stampar kring 20 procent:

– Man kan nog inte räkna bort SD-faktorn. Det finns allmänborgerliga väljare som känner olust inför Sverigedemokraterna och det kan demobilisera. Sedan skjuter man in sig enormt mycket på brott och straff – och partiet har nog redan vunnit de väljare som tycker att den frågan är så viktig.

Inte heller Sverigedemokraterna lyfter och som läget ser ut nu kan höstens val bli det första som partiet inte ökar sedan riksdagsinträdet 2010.

LÄS MER:Småpartiernas kris – så ska de ta sig över spärren

LÄS MER:Liberalerna ökar i ny mätning

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS