Att använda munskydd är självklart i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Arkivbild.
Att använda munskydd är självklart i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Arkivbild. Bild: Mahmud Hossain Opu/AP/TT

Starka rön för att munskydd minskar spridning

En mycket gedigen studie baserad på verkliga förhållanden i Bangladesh visar att munskydd minskar spridningen av virussjukdomen covid-19.

ANNONS

I studien ingår cirka 342 000 vuxna i 600 byar i Bangladesh. I ungefär hälften av byarna bedrevs mellan november 2020 och april 2021 kampanj för att bära munskydd.

Anmodan gällde skolor, arbetsplatser, butikscentrum, religiösa platser och andra inomhusställen, enligt den internationella forskningsorganisationen Innovations for poverty action ( IPA ).

Slutsatsen är att en trefaldigad ökad användning – från 13,3 till 42,3 procent – av munskydd ledde till att smittspridningen gick ned med 9,3 procent bland vuxna i de byar där insatser till förmån för munskydd genomförts.

Bakom den randomiserade kontrollerade studien står forskare vid de amerikanska universiteten Yale, Stanford och Berkeley samt IPA.

ANNONS

I Sverige och globalt har debatten rasat om huruvida munskydd är en effektiv åtgärd mot covid-19 eller om brukare snarare invaggats i falsk säkerhet med ökad risk för smittspridning.

– Hur stor effekten av munskydd är kan variera i olika situationer men denna studie visar tydligt på potentialen även i andra länder än Bangladesh, säger epidemiologen Tove Fall vid Uppsala universitet till SVT Nyheter.

Folkhälsomyndigheten anser fortfarande att "en bred och generell användning av munskydd i samhället är inte motiverad".

Fakta: FHM om munskydd

Enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) är kunskapen fortfarande begränsad vad gäller effekten av munskyddsanvändning för smittspridningen av covid-19.

Munskydd ger enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) liten eller medelstor effekt på smittspridningen. Det saknas kvalitativa studier för att kunna göra en mer omfattande värdering, betonar ECDC.

Utifrån tillgängliga vetenskapliga rapporter och kunskapssammanställningar från internationella expertmyndigheter har FHM tagit ställning till när det, förutom inom vård och omsorg, kan vara av värde att använda munskydd. Ett exempel är i kollektivtrafiken vid hög smittspridning i samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS