Statsministern höll tal till nationen

Statsministern Ulf Kristersson kommer att samtala med Försvarsmaktens överbefälhavare för att diskutera hur våldsvågen kan brytas. Det meddelade han under sitt tal till nationen på torsdagskvällen.
– Nu drabbas allt fler barn och oskyldiga människor av grova brott. Jag kan inte nog understryka hur allvarligt läget är. Sverige har aldrig förr sett något liknande. Inget annat land i Europa ser något liknande, säger statsministern i sitt tal.

ANNONS
|

Statsminister Ulf Kristersson höll ett tal till nationen under torsdagskvällen. Då meddelade han att han kontaktat Försvarsmaktens överbefälhavare Michael Bydén och rikspolischefen Anders Thornberg. De ska samtala om hur Sverige kan bryta våldsvågen som dragit fram över Sverige.

– För att se hur Försvarsmakten kan hjälpa polisen i arbetet mot de kriminella gängen. Jag hoppas att alla partier i Sveriges riksdag kan samlas kring de kraftfulla och mönsterbrytande åtgärder som behövs, säger statsminister Ulf Kristersson i sitt tal.

Våldsvåg senaste dygnet

På onsdagskvällen sköts en ung man till döds vid en idrottsplats i Fruängen i Stockholm. Offret var en känd rappare som har kopplingar till Foxtrotnätverkets gängledare Rawa Majid.

ANNONS

Runt midnatt inträffade ytterligare en skottlossning, denna gång i Jordbro, Haninge kommun söder om Stockholm.

Vid 03.45 kom larm om ett nytt grovt våldsbrott, denna gång i Storvreta i Uppsala kommun. Någon form av sprängladdning detonerade och förödelsen blev omfattande. En kvinna i 25-årsåldern dog som följd av explosionen. Hon hade ingen koppling till den nationell gängkonflikt som råder.

Enligt uppgifter ska måltavlan ha varit en annan person som är boende på samma adress.

Tal till nationen genom historien

Att en statsminister håller ett tal till nationen är en ovanlig företeelse. Carl Bildt var den första statsministern som 1992 höll ett tal till nationen med anledning av John Ausonius, även känd som Lasermannen, begick en lång rad skjutningar varav en med dödlig utgång.

11 september 2003 höll Göran Person ett tal till nationen med anledning av mordet på Anna Lindh.

Stefan Löfven höll två tal till nationen, 22 mars 2020 och 22 november 2020, med anledning av coronapandemin.

Den 1 mars 2022 höll Magdalena Andersson ett tal efter Rysslands invasion av Ukraina.

LÄS MER:Polischefen: Foxtrotnätverket har förgreningar i Västsverige

LÄS MER:Katastrofal situation – lär av Göteborgspolisen

LÄS MER:Tre döda i tre våldsdåd på nio timmar – mörk natt i Stockholm och Uppsala

ANNONS