Stiftelsen Allmänna Barnhuset anklagas för att ha skapat en gräddfil till attraktiva lägenheter till närstående till anställda och förtroendevalda. Arkivbild.
Stiftelsen Allmänna Barnhuset anklagas för att ha skapat en gräddfil till attraktiva lägenheter till närstående till anställda och förtroendevalda. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Stiftelse gav hyreskontrakt till anställdas barn

Tack vare en okänd bostadskö har en statlig stiftelse gett hyreskontrakt i attraktiva lägen i Stockholm till sina anställdas och förtroendevaldas anhöriga, enligt en granskning av Hem & Hyra.

ANNONS

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har i uppdrag att stötta utsatta barn och ungdomar och äger drygt 100 lägenheter i Stockholm. Men sedan 2015 har endast ett hyreskontrakt förmedlats vid bostadsförmedlingen.

I stället har åtminstone tio personer med kopplingar till företrädare för stiftelsen flyttat in, däribland en släkting till generalsekreteraren Cecilia Sjölander och en närstående till ordföranden Anne Marie Brodéns make, enligt tidningen Hem & Hyra.

De vill inte ställa upp på en intervju med Hem & Hyra, men båda hävdar i ett skriftligt svar att de varken har insyn i eller bestämmer vilka som erbjuds en lägenhet.

Det är inte första gången Allmänna Barnhuset är i blåsväder. För 20 år sedan fick flera socialdemokratiska politiker lägenheter i stiftelsens fastigheter utan att ha stått i bostadskön, däribland dåvarande bostadsministern Lars-Erik Lövdén.

ANNONS

När det uppmärksammades i medier stramades regelverket åt, men en ny policy antogs 2014 då bostadskön öppnades för alla, uppger Allmänna Barnhuset. Men det har saknats uppgifter på stiftelsens hemsida om att kön ens existerar.

Allmänna Barnhuset bildades 1633, stiftelsens ledamöter utses av regeringen.

ANNONS