Stora avslöjanden och starka berättelser från 2021

Nyhetsåret 2021 startade med räddningsarbetet efter jordskredet i Gjerdrum, Norge, då tio personer dog. Efter katastrofen drabbades Sverige av en kraftfull andra smittovåg i coronapandemin. Året fortsatte med polismordet i Biskopsgården, översvämningarna i Tyskland och explosionen i Annedal. Överallt var Göteborgs-Postens reportrar på plats. Här kan du läsa några av våra bästa reportage och granskningar som publicerats under året som gått.

ANNONS
|

Nätkonto skrev hundratals inlägg om Serneke Group – registrerat på Ola Serneke själv

grade crossed
Ett anonymt konto skrev i mer än tre år om börsbolaget Serneke på ett forum för aktiesparare. I januari kunde GP avslöja att kontot var registrerat med företagets vd och huvudägare Ola Sernekes egna uppgifter.
I över två hundra inlägg attackerade pseudonymen kritiker och försökte övertyga sparare att investera i företaget, samtidigt som han vid upprepade tillfällen påstod att han inte var Ola Serneke. Efter artiklarnas publicering avgick Serneke som vd för det egna bolaget.

Läs första artikeln i granskningen här.
Läs alla artiklar i granskningen ”Sernekes nätkonto” här.

Hon lämnade fabriksjobbet för strippklubben

grade crossed
På nätterna jobbar Becky som strippa på Chat Noir. På fritiden vill hon bli ett språkrör för sin bransch, något av en vuxenindustrins Agnes Wold.
– Jag tycker att det är hälsosamt att prata om det och förstår att många är nyfikna, säger hon.

Läs hela reportaget här.

Marken gav vika och drog med sig byn Blessem

grade crossed
I juli drog ovädret Bernd in över Tyskland, Belgien. Nederländerna och Österrike. 242 personer dog efter omfattande översvämningar i flera områden i länderna. Tyskland drabbades hårdast med nästan 200 dödsoffer. GP:s reporterteam Mia Pettersson och Nils Petter Nilsson var på plats i västra Tyskland efter översvämningarna och rapporterade från räddningsarbetet, bland annat i byn Blessem (bilden ovan).
”Det var fruktansvärt. Fruktansvärt. Men vi förstod att det var viktigt att åka, det handlade om våra liv”, säger Gabi Becker i reportaget från byn.

Läs hela reportaget här.

Elias Johannesson: En förlorad förebild

grade crossed
Den 12 april 2021 hittades 23-årige innebandytränaren Elias Johannesson död i sin säng. Det här är historien om ett livslångt sorgearbete – och om strävan efter att minnet av en son, tränare och förebild aldrig ska dö.
– För egen del har jag längtat efter ett lugn. Att jag själv åker till Elias grav och sätter mig där och pratar med honom, säger Elias pappa Marcus Johannesson.

Läs hela reportaget här.

Här är Göteborgs bästa pizza

grade crossed
Glöm Tripadvisor, Google och din kollegas välmenande tips. Fanny Wijk har ätit sin egen kroppsvikt i Margherita i jakt på Göteborgs absolut godaste finpizza. Här är tio restauranger som inte kommer göra dig besviken.

Läs om alla restaurangerna här.

Nellie, 19, berättar om sexuella övergreppen: ”Jag förstår de som inte vill anmäla”

grade crossed
I augusti i år fälldes en handbollstränare från Göteborg för grovt sexuellt övergrepp mot barn. Det barnet hette Nellie och var elva år när övergreppen började.
I dag är hon 19 år och berättar nu om varför hon var tyst då – och varför hon vill prata nu.
– Jag ville absolut inte att det skulle komma ut. Och det gjorde det inte heller på väldigt många år, säger Nellie.

Läs hela reportaget här.

Cancerläkaren fick cancer: "Jag var säker på att det var min sista sommar i livet"

grade crossed
Efter att i 15 år ha ägnat yrkeslivet åt att operera patienter med tarmcancer fick överläkare Mattias Block beskedet att han själv hade drabbats av samma sjukdom.
– Jag var säker på att det var min sista sommar i livet, säger han.

Läs hela reportaget här.

Hot och försvunna skattepengar i grekiska kyrkan

grade crossed
Väskor med kontanter, hot och skattepengar som försvann. Under 2021 granskade GP den grekisk-ortodoxa kyrkans miljonbidrag från svenska staten. Ledande medarbetare trädde fram och larmade om fiffel, manipulation och misstänkta ekobrott. Den enda som sitter på svaren – kyrkans högste ledare i Skandinavien – vägrade svara på frågor.
– Greker har försökt larma i flera år, säger kommunpolitikern Maria Kehagia (S) i granskningen.
GP kunde också avslöja hur ärkebiskopen köpte ett lyxhus för kyrkans pengar och att ärkebiskopen tidigare utretts för bedrägerier i USA.

Läs alla delarna i granskningen Patriarkens högra hand här.

Hundakademin anklagas för våld mot hundarna

grade crossed
Hårda ryck i strypkoppel, hundar som blir nypta, knäade, snärtade och sönderstressade. Under våren granskade GP företaget Hundakademin som gjort sig ett stort namn i hundvärlden. Men bakom framgångarna växer en annan bild fram. 15 personer vittnar om våldsamma metoder.
Ägarna nekar till alla anklagelser och anser sig vara utsatta för en smutskastningskampanj.

Läs första artikeln i granskningen här.
Läs hela granskningen här.

Lorentz lägger ner sin artistkarriär

grade crossed
Han kallades för underbarnet som förändrade svensk musik i grunden. Men efter att ha anklagats för att ha utnyttjat en omyndig tjej hamnade Lorentz i ett drev där branschen vände honom ryggen. I en intervju med GP:s Fanny Wijk avslöjade han att han nu skulle avsluta karriären med ett sista album och konsert.
– Det är klart att det är lite sorgligt. Men det känns också fett, sa Lorentz.

Läs hela reportaget här.

Carolina Falkholt om sexuella övergrepp och konsten som vapen

grade crossed
Hennes konstverk på Skanskas byggnad i Gårda väckte starka reaktioner. Men varken hård kritik eller sexuella övergrepp har hindrat Carolina Falkholt från att fortsätta måla. GP mötte konstnären i december när tre stora ämnen dominerade i medierna: Snökaos, omikron – och jättestora vaginor.

Läs hela reportaget här.

Kulturarbetare flyttade till övergivna byn – skapade sitt eget samhälle

grade crossed
Tio mil från Göteborg ligger en ovanlig by. Uddebo har gått från att ha ett uselt rykte, kriminalitet och sociala problem till en plats med alternativ stämpel. Men glöm bilden av en hippieby – i Uddebo gör invånarna verklighet av de kanske mest moderna tankarna just nu: att värdera sin tid, leva mer hållbart och göra saker tillsammans.

Läs hela reportaget här.

Han blev muslim – för att få leva med sin ungdomskärlek

grade crossed
Mikael och Ranja träffades redan som tonåringar men tvingades smyga med sin kärlek eftersom hennes pappa förbjöd henne att träffa killar. Nu berättar Mikael för första gången om hur det är att drabbas av hederskultur – från andra sidan.

Läs hela reportaget här.

Klinik försåg svenskar med falska reseintyg utan att coronatesterna analyserats

grade crossed
Svenskar som coronatestat sig för att kunna resa utomlands har omedvetet använt sig av falska dokument.
I januari kunde GP avslöja att den privata kliniken Husdr.se i Göteborg hade utfärdat reseintyg som påstod att deras prover hade analyserats på Sveriges största privata laboratorium. Men laboratoriet har inte fått ett enda prov skickat till sig.
– Vi har både dubbel- och trippelkollat saken, säger Unilabschefen Inge Andersson.

Läs första delen i granskningen här.
Läs hela granskningen här.

Hon är hjärnan bakom strippklubben Chat Noir

grade crossed
För drygt 22 år sedan klev Judith Alex in på en strippklubb i Göteborg i hopp om att få jobb som servitris. I dag äger hon Chat Noir.
Nu berättar hon för första gången i media om sin resa. Om fördomarna, prostitutionsryktena – och hur hon ser på att tjäna pengar på nakna kvinnor.

Läs hela reportaget här.

Var tionde kvinna drabbas av smärtsamma sjukdomen

grade crossed
Underlivet såg normalt ut men kändes som hon hade brännande glasskärvor mellan benen. I dag har Lucinda Illernäs, 39 år, varit frisk i sju år – för Nova Strand, 18 år, från Öckerö har lidandet nyss börjat. För första gången väntas nya nationella riktlinjer för vården av vestibulit.
– Varför fick vi inget veta om detta i skolan? säger Nova Strand.

Läs hela reportaget här.

Tjänsteman fixade Sernekes miljardsatsning – vid egna fjällstugan

grade crossed
När Ola Serneke ville få igenom en mångmiljardsatsning i Stockholmskommunen Järfälla bestämde han sig samtidigt för att investera i en fjällby där en av kommunens tjänstemän har stuga. Plötsligt ska den lilla orten konkurrera med Åre och Sälen.
GP kan nu avslöja hur tjänstemannen i flera år har suttit på dubbla stolar – där han främjat Sernekes investering i kommunen och fått betalt av byggentreprenörens bolag.

Läs första delen i granskningen här.
Läs hela granskningen här.

Männen på Novi försvann spårlöst i höststormen

grade crossed
En dag var hon bara borta, den 28 meter långa räktrålaren Novi och besättningen var spårlöst försvunnen. Kvar stod fyra familjer med saknad, frågor – och teorier.
– Det tar ganska lång tid innan man fattar att ”han kommer inte tillbaka”, säger Maria Sundbom, dotter till Lars-Åke.

Läs hela reportaget här.

81-årige Gerts ständiga oro – hemtjänstens bristande svenska: ”Bryter ned mig”

grade crossed
Språkkrav har orsakat årets mest infekterade strid i Göteborgspolitiken. Långt från de politiska finrummen lever Gert Larsson, 81, ständigt med den frågan. För honom orsakar hemtjänstpersonalens bristande svenska oro och otrygghet varje dag.
– Jag är egentligen en ganska glad kille, men alla problem med hemtjänsten bryter ned mig, säger han.

Läs hela reportaget här.

Anna våldtogs – tvingas betala 150 000 till förövaren

grade crossed
Anna våldtogs och mannen dömdes till fängelse. Tre år senare revs domen upp – efter att mannen hävdat att han gjort det i sömnen. Nu tvingas Anna betala 150 000 kronor till sin förövare.
– De säger att det inte finns någon gärningsman. Men de glömmer att det fortfarande finns ett offer, säger Anna till GP.

Läs första delen i granskningen här.
Friad för våldtäkt i sömnen – här är alla 30 män som hävdat sexsomni

Hatpredikantens ånger: ”Har nog blod på mina händer”

grade crossed
Anas Khalifa, ledargestalt inom den islamistiska extremismen i Sverige, gör avbön och tar avstånd i en spektakulär intervju med stiftelsen Doku. Men går det verkligen att lita på den avhoppade hatpredikanten? Och vilket ansvar tar han för att terrorresenärer inspirerats av hans föreläsningar?
– Det är jobbigt att prata om det, särskilt när man kommer in på skuldfrågorna. Men befriande efteråt, säger han i en lång intervju med GP.

Läs hela reportaget här.

Deras liv vävdes samman av skräckmorgonen

grade crossed
Elias och hans snuttefilt skickades mellan balkongerna. Sabina såg grannens kropp falla utanför fönstret och nattreportern Sanna var ensam på redaktionen när hon slungades in i karriärens största nyhetshändelse. Det här är sju personers berättelser från de intensiva morgontimmarna när det exploderade i Annedal.

Läs hela reportaget här.

Grannarnas krig mot Göteborgsfamiljens nya krog

grade crossed
På valborg öppnar Göteborgsfamiljen (tidigare Avenyfamiljen) sin nya jättesatsning Skanshof vid Skanstorget. Totalt blir det fyra krogar för över tusen personer. Nu hörs desperata rop från grannar.
– Det känns som att få hundra restauranggäster på sin balkong, säger Anders Fehn.
”Tanken är att tillföra området mervärde. Men vi har förståelse för att boende kan vara oroliga", svarar Tobias Hamberg, styrelseledamot i Göteborgsfamiljen.

Läs hela reportaget här.

Lina är snyggast i Sverige: ”Är det jag som ska stoppa krig och svält?”

grade crossed
Lina Ljungberg är regerande Miss Universe Sweden, det som tidigare var Fröken Sverige. På lördag lämnar hon över till nästa skönhetsdrottning – samtidigt som hon riktar kritik mot synen på hennes bransch.
– Det handlar om att göra avtryck på riktigt. Man kan inte rädda världen själv. Jag är en 24-årig tjej, är det jag som ska stoppa krig och svält?

Läs hela reportaget här.

Jan Emanuel om misstaget han ångrar: ”Skämskudde”

grade crossed
Han är välfärdsmiljonären med 200 000 följare som äger en lyxbåt, kör sin Ferrari på Östermalm och struntar i att parkera "korrekt".
Samtidigt går han runt med den socialdemokratiska partiboken i bakfickan, vill höja parkeringsböterna men anser att socialism är ondska.
Vem är egentligen Jan Emanuel Johansson?

Läs hela artikeln här.

De ärvde ett gängkrig – där döden alltid är nära

grade crossed
Det handlar om att döda någon från den andra sidan.
Men hur det började vet nog inte alla av dem ens själva, menar polisen. De lever och verkar inom en ärvd gängkonflikt, i ett väpnat våld som pågått i snart tio år.
Och det var här en polis kom i vägen och blev måltavla.

Läs hela reportaget här.

Hur hamnade Horace här?

grade crossed
Horace Engdahl har lämnat Stockholm för Göteborg och kärleken. Men är det så enkelt? Bakom sig har han en uppslitande tid där han gick från folkkär till landets kanske mest föraktade person. Nu utforskar han sin nya hemstad – och försöker återfinna sin mildhet.
– Jag stötte på ett fotografi där jag såg så jävla förbannad ut att jag tänkte: Är det där jag?

Läs hela reportaget här.

Amerikanerna i Gothenburg känner sig som svenskar

grade crossed
Gothenburg är ett samhälle som samlar alla vid bordet – och där en majoritet röstade på Donald Trump.
GP åkte till Göteborgs tvillingstad i USA och träffade bland andra 93-åriga Marilyn som aldrig varit i Sverige men känner sig som svensk och 17-åriga Emma som spelar golf i Gothenburg Swedes och numera vet att hon har ett efternamn som är vanligt i Sverige.

Läs hela reportaget här.

16-årige Max prejades av polis – fyra veckor efter dödskraschen i Lerum

grade crossed
Polisen försökte stoppa 16-årige Max Dahlén som körde trimmad moped utan hjälm. Jakten slutade med att polisen prejade honom av vägen på Öckerö med en mc. Knappt fyra veckor tidigare försökte polisen stoppa 16-årige Alexander Storåker som kraschade sin moped och dog.

Läs hela reportaget här.

Kinesiska staten stor ägare i Geelys Göteborgsbolag

grade crossed
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson har vid upprepade tillfällen hävdat att Geely är ett privat bolag utan inblandning från den kinesiska staten. Men i december kunde GP avslöja att ett av koncernens viktiga bolag i Göteborg – som utvecklat grunden för storsäljande Volvo-bilar – har kommunistregimen som tung ägare.
Fram tills nyligen satt Volvos vd själv i bolaget.
– Vi måste titta på den frågan, säger Håkan Samuelsson.

Läs hela reportaget här.

Jimmie Åkesson: Vi har påverkat mer än jag vågat drömma om

grade crossed
Sverigedemokraternas intåg i riksdagen vände upp och ned på politiken – och kan ha resulterat i att Sverige fick en mycket generösare invandringspolitik, menar forskare.
Det kan ha varit resultatet av partiernas ihärdiga försök, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, att isolera SD.
– Det fanns till och med förslag om att SD:arna skulle ha en egen kö i matsalen, minns en som var med.

Läs hela reportaget här.

”Ett av de absolut största kvickleraskreden i modern tid”

grade crossed
Det var lera från gammal havsbotten som plötsligt blev flytande och drog med sig människor och hus i norska Gjerdrum strax före nyårsafton 2020. Elin Hamars mamma och 87-åriga morfar klarade sig precis.
– Han har förlorat precis allt han kan förlora, säger hon.

Läs hela reportaget här.

Se miljöerna som förändras med klimatet på Island

grade crossed
Vulkaner och lava, smältande glaciärer och islaguner. Se GP-fotografen Olof Ohlssons bilder från Islands miljöer – som kan förändras av den globala uppvärmningen.

Läs hela reportaget här.

Medan du sover pågår kampen för att rädda liv på covid-iva

grade crossed
När de flesta går och lägger sig börjar arbetet för nattpersonalen på Göteborgs tre intensivvårdsavdelningar för covidpatienter. Dag eller natt, det är ingen skillnad. Arbetet med att rädda liv har nu pågått varje minut, dygnet runt, sedan pandemins start och det är långt ifrån över.
GP fick följa med när nattgänget på Mölndals covid-iva gick på sitt pass i maj.

Läs hela reportaget här.

Klarnas vd: ”Vi är inne i en gigantisk bubbla”

grade crossed
Klarnas värdering i juni tog bolaget förbi svenska jättar som Ericsson, H&M och Spotify. På hemmaplan drogs bolaget med ständiga kontroverser om kreditskulder och påminnelseavgifter. I en stor intervju med GP pratade vd Sebastian Siemiatkowski om Klarnas ansvar för det framväxande kreditsamhället och varför konsumtion på kredit kan vara en tickande bomb i den svenska ekonomin.
– Om dagens ränteläge förändras kan den här gigantiska bubblan spricka. Det gör mig verkligen supernervös, säger Klarna-grundaren.

Läs hela reportaget här.

PG Gyllenhammar till attack mot världens supermiljardärer

grade crossed
Elon Musk var god för 1 600 miljarder när Teslas aktie gick som bäst. Amazongrundaren Bezos är idag god för lika mycket. Världens superrika är fler än någonsin och Volvolegendaren Pehr G Gyllenhammar är chockerad över den ökande ekonomiska ojämlikheten.
– Det lilla fåtalets extrema förmögenheter sker ju på den kraftigt krympande medelklassens bekostnad, säger han i en intervju med GP:s Britt-Marie Mattsson.

Läs hela reportaget här.

Från Forsmarks kylvatten till Käringön – Adelsohn är van vid blåsväder

grade crossed
Ulf Adelsohn tillbringar somrarna på Käringön i Bohuslän. Inför valet nästa år åkte GP dit för att höra hur han ser på sitt parti i dag, hur svensk politik förändrats sedan han själv var i hetluften och om de två beslut han menar kan ha vingklippt Moderaterna.
– De två sakerna gav Sverigedemokraterna ett övertag som man nu har ett helvete att ta tillbaka.

Läs hela reportaget här.

Rannebergen – där skolan blev sämst och centrum dog

grade crossed
Skolan som brukade locka lärare har blivit bland de sämsta i Sverige och i centrum finns inte ens matbutiken kvar.
Fjärran från evenemangsstadens arenor och nya, blanka skyskrapor tynar en stadsdel bort. Nu har politikerna fått upp ögonen från Rannebergen. Frågan är om det är för sent.
GP:s reporter Mia Pettersson återvände till sina uppväxtkvarter, men berättelsen om Rannebergen hade lika gärna kunnat vara en berättelse om Sverige.

Läs hela reportaget här.

ANNONS