Stort engagemang för igelkottar – så hjälper du dem att trivas och bli fler

Många bryr sig om igelkottar i Sverige, hittills har WWF fått in nästan 30 000 rapporter efter deras uppmaning att räkna djuren.
Men det finns mycket mer man kan göra för att hjälpa det taggiga lilla djuret som numera är rödlistat i Sverige.
– Vissa vet inte att igelkottar finns längre, säger viltrehabiliterare Cecilia Ockedal.

ANNONS
|

Cecilia Ockedal hade nästan 40 igelkottar i trädgården i Asarum, i Blekinge, förra veckan. Hon driver ett viltrehabiliteringscenter ideellt för att hjälpa skadade och sjuka igelkottar och sedan släppa tillbaka dem i naturen.

Igelkotten behöver nämligen all hjälp den kan få.

Trots att det taggiga lilla djuret överlevt i mer än 30 miljoner år, vilket gör den till ett av världens äldsta däggdjur, är den nu rödlistad på grund av den kraftigt minskade populationen. Det innebär att arten är hotad.

I dag finns det uppskattningsvis 30 000 vilda igelkottar i Sverige, vilket är en minskning med 40 procent på tolv år. Vad exakt som ligger bakom är oklart. Men det finns många faror för en igelkott och över hälften dör under sitt första levnadsår.

ANNONS

– Det är människor och allt som hänger ihop med människor som är det största hotet. Robotgräsklippare exempelvis. Ungarna börjar gå runt när de är tre veckor och de är väldigt små, det finns inte en chans att en robotgräsklippare stannar för en sån. De är väldigt mjuka också, spänner de taggarna är de lite hårdare men de är ju inga stenbumlingar, säger Cecilia Ockedal.

Stort engagemang för igelkottarna

Andra hot är exempelvis bilar, släntklippare, brist på vatten och större rovdjur såsom grävling.

Cecilias intresse började när hon hittade en utslagen igelkott på gräsmattan hemma. Efter det utbildade hon sig till viltrehabiliterare och har nu flera hägn i trädgården. Människor som hittar skadade igelkottar kan höra av sig för att få hjälp.

– Jag rehabiliterar, underhåller, vårdar sår, ger dem vätska, tar hand om igelkottsvalparna, mycket sånt. Det jag inte får göra är kirurgiska ingrepp.

Cecilia och flera andra engagerade arbetar med igelkottar året runt. Men just den här veckan i augusti uppmanar Världsnaturfonden WWF tillsammans med Nordens Ark alla i hela landet att hjälpa till. Fram till den 18 augusti samlar WWF in rapporter för att få en klarare bild av populationen.

– Det är dels för att få in mer kunskap om hur igelkottarna har det i Sverige. Den är ju rödklassad som nära hotad men det behövs ännu mer underlag. På vissa håll verkar den vara vanlig men på andra håll har man inte sett dem på 40 år. I andra europeiska länder är det också en trend att den minskar, säger Jessica Ångström, expert på natur och arter hos WWF.

ANNONS

På fredagen hade man fått in över 29 000 rapporter. Allmänheten uppmanas att rapportera om man ser en levande igelkott, men också om man ser döda. Man kan också rapportera in om man noterat att det var längesen man såg någon alls.

– Det är lite överraskande att det är ett stå stort engagemang. Telefonen ringer hela tiden och många mejlar in. Man vill vara med och bidra och man tycker det är viktigt, säger Jessica.

Att tänka på för att hjälpa igelkottarna

Både Cecilia i Asarum och Jessica på WWF upplever att igelkotten är ett älskat djur och det finns mycket man kan göra för att ge dem ett enklare liv. Cecilia som också har friska igelkottar som kommer på besök i trädgården har några tips.

– Det är bra att ha en mångsidig trädgård med stökiga hörn där igelkottarna kan gömma sig. Trädgårdar är attraktiva för igelkottar eftersom människor vattnar, vilket gör att insekter, maskar, sniglar och snäckor kryper upp.

Ibland kan igelkottarna behöva stödmatas, men ska man ge dem mat finns det några saker att tänka på.

– De är köttätare, tänk kattmat, kyckling. Ge dem vatten, de behöver ingen mjölk, ingen laktosfri mjölk, de ska inte ha sånt över huvud taget. Sen ska man bara stödmata, behöver man mata en igelkott fullt ut så bör den ha vård.

ANNONS

Så får du igelkottarna att trivas i trädgården

1. Erbjud alltid vatten, gärna i lägre skålar eller förslagsvis ett kattskål.

2. Ha inte för välstädat utan erbjud stökiga hörn av grenar, löv och buskar. Det blir kottarnas gömställen/sovplatser/matplatser.

3. Gör kottevänliga hål/ingångar i staketet, täpp igen djupa hål i marken som de kan ramla ner i, ta bort nät och skräp som de kan fastna i.

4. Mattips:

Igelkottar är köttätare, så mat med hög proteindel är naturligt för dem. Du kan bjuda på stödmat/kattmat med hög proteinhalt, kokt kyckling utan ben. Även en äggula ibland är nyttigt och fullt av näring.

Man behöver inte blötlägga torrfoder till vuxna, då det är bra med tuggmotstånd. Har du många kottebesökare i trädgården: sprid ut/släng ut några nävar i buskarna, låt kottarna leta själva

Ge inte: mjölk, ost, nötter, fröer, bröd, pannkakor, människomat, kryddor, sötsaker. Igelkottar är laktosintoleranta men också känsliga mot mjölkproteinet.

Stödmata ( en deciliter för en vuxen) – Inte fullmata

5. Sprid kunskap: Bjud på vänliga tips till grannar och vänner gällande igelkottar.

Kontaktuppgifter till viltrehabiliterare.

Källa: Cecilia Ockedal

Cecilia beskriver igelkottarna hon vårdar som olika små personligheter, men även om hon känner mycket för dem, är det viktigt att hålla en distans.

– Tanken är att de ska tillbaka till sitt revir, där de är uppväxta och känner igen lukter. De har ett fantastiskt luktsinne. I reviret har mamman visat hur de ska gå och var det finns mat. Igelkotten hör hemma i naturen.

”Är en svensk ikon”

Igelkottar är nattdjur och kan vara väldigt skygga för människor. Att komma ihåg att de är vilda och inte husdjur är viktigt för alla att tänka på.

– Många människor gullar och pratar med dem. Det hör jag ofta när jag ser filmer på nätet. Men varför? Alla människor är inte snälla så varför lära dem att inte vara rädda?

Hon fortsätter med ytterligare en varning:

– Jag ser att många matar igelkottar mitt på gräsmattan och vad går på gräsmattan? Jo, gräsklippare. De lär igelkottarna att gå på gräsmattan för där finns mat.

Igelkottar är enda djuret i Sverige med taggar som försvarsmekanism.
Igelkottar är enda djuret i Sverige med taggar som försvarsmekanism. Bild: Cecilia Ockedal

Bortsett från att igelkottar är söta djur och en art som funnits i miljontals år, har de också en viktig funktion som rovdjur, då de håller populationen av insekter och andra smådjur i schack. Så det finns många anledningar att hjälpa igelkotten.

ANNONS

– Det är ju en svensk ikon. Det är inget farligt och otrevligt djur. Vill man vara generationen som dödade dem? Det är ju jättesorgligt. Det finns inget djur som är så unikt som igelkotten. Dessutom är de lite av en städare i trädgården som städar bort döda fåglar, sniglar och paddor, säger Cecilia Ockedal.

Rapporterna som WWF får in under veckan kommer sedan att skickas till Artbanken som för statistik över Sveriges arter.

Här kan du registrera observationer hos WWF.

LÄS MER:Världens största djurvandring upptäckt i Sydsudan

LÄS MER:Lennys knep mot invasiva sniglarna – super ihjäl dem

LÄS MER:Hundratals guldfiskar trängs i Keillers park

ANNONS