Mårddjur betraktas som invasiva i Sverige. De har sitt ursprung i Asien. Arkivbild.
Mårddjur betraktas som invasiva i Sverige. De har sitt ursprung i Asien. Arkivbild. Bild: Fritz Schibli /TT

Studie: De här djuren kan ha startat pandemin

Coronaviruset sars-cov-2 kom verkligen från djurmarknaden i Wuhan i Kina. Och två djurarter bär sannolikt skulden för att det överfördes till människa, visar en ny studie.

ANNONS

Forskarna har än en gång gått igenom det material som samlades in från djurmarknaden i Wuhan i Kina under pandemin. De slår nu fast med än större sannolikhet att viruset sars-cov-2 verkligen spreds från marknaden och att det bara kan ha rört sig om en handfull djurarter som kan ha överfört viruset till människa – troligen bara två.

De flesta forskare är överens om att virusets ursprungskälla är fladdermöss, men att det behövs ett annat djur som kan överföra det till människor.

Studien, som publicerats i tidskriften Cell, nämner särskilt två: mårdhund och maskpalmmård. Mårdhunden finns främst i Asien men även som invasiv art i delar av Europa och i Sverige, maskpalmmården finns i Sydostasien. Båda kan bära på sars-cov-2.

ANNONS

Ytterligare tre djurarter nämns som möjliga, men mindre troliga, värddjur: kortsvansat piggsvin, råttan Rhizomys pruinosus och igelkotten Erinaceus amurensis.

Brist på bevis kring värddjuret har tidigare lett till spekulationer om att viruset i själva verket spridits, av misstag eller medvetet, från Wuhans virologiska institut.

ANNONS