3D-illustration föreställande apkoppsvirus.
3D-illustration föreställande apkoppsvirus. Bild: Anders Humlebo/TT

Studie: Kvinnor smittas av apkoppor – utan sex

Apkoppor sprids genom nära hud mot hud-kontakt och kroppsvätskor. Nu visar en internationell studie att det är vanligt att kvinnor som smittas gör det utan att ha haft sex.

ANNONS
|

Den första internationella studien om apkoppor bland kvinnor har nu gett resultat. Det är 136 kvinnor i totalt 15 länder som är med i undersökningen. Bland annat har forskare i Göteborg varit med och gjort studien, skriver Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Men det är inte vanligt att kvinnor smittas med sjukdomen. Av alla fall av apkoppor i Europa och Nordamerika har endast cirka fem procent varit kvinnor. När smittan började spridas tidigare i år var det främst män som haft sex med män som drabbats.

Smittar genom hudkontakt

Hälften av kvinnorna i den aktuella studien rör ciskvinnor och den andra hälften är transkvinnor. Bland ciskvinnorna är det ungefär en fjärdedel som smittats utan direkt sexuell kontakt.

ANNONS

– Många av ciskvinnorna har behövt söka vård flera gånger innan de fått rätt diagnos, vilket delvis beror på att de inte sökt sig direkt till en könsmottagning eller infektionsmottagning, utan valt akuten eller vårdcentralen istället. I den här gruppen är det också vanligare att de smittats utan sexuell kontakt och istället genom nära hud-mot-hudkontakt eller annan kontakt med kroppsvätskor, säger Anna Grahn, docent i infektionsmedicin på Sahlgrenska akademin.

Hon har bidragit med ett patientfall i studien. För transkvinnorna liknade smittmönstret mer som hos gruppen män som har sex med män, nästan uteslutande med sexuell kontakt. De sökte också oftast vård via klinik för infektions- och könssjukdomar.

Kvinnor underrepresenterade

Resultaten bekräftar tidigare studier att sjukdomen överförs sexuellt genom kroppsvätskor. En viktig slutsats av studien är att det behövs bredare utbildning om apkoppor till vårdpersonal som inte jobbar specifikt inom infektion. Dessutom har kvinnor varit underrepresenterade i forskningen om apkoppor.

Forskningen leds av Chloe Orkin, professor vid Queen Mary University i London.

– Vi behöver veta hur infektionen visar sig hos kvinnor och läkare behöver kunna känna igen sjukdomen. Dessa lärdomar kommer att hjälpa till att informera och skräddarsy effektiva folkhälsoåtgärder för att vara inkluderande för dessa grupper, säger hon.

Ett annat resultat visade att, trots att en fjärdedel av ciskvinnorna hade barn, bara två barn smittades.

ANNONS

Men i höst har spridningen gått ner rejält. Till och med vecka 44 har totalt 212 fall registrerats i Sverige.

LÄS MER:Epidemiologs råd: Ta inte i utlänningar

LÄS MER:Läkemedel mot apkoppor har nått Sverige

ANNONS