Insatsen har letts av Europol och amerikanska Homeland Security. Arkivbild.
Insatsen har letts av Europol och amerikanska Homeland Security. Arkivbild. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Svenskar misstänks för barnsexbrott – stor insats

20 personer bosatta i Sverige misstänks ha utnyttjat filippinska barn sexuellt, meddelar polisen.
Förövarna har identifierats i en internationell insats och bland det beslagtagna materialet finns övergrepp på barn i treårsåldern.

ANNONS

Övergreppen består i att köpare via nätet instruerat vuxna att utföra sexuella handlingar mot barnen, övergrepp som enligt polisen direktsänts mot betalning via webbkameror.

Många av barnen i det beslagtagna materialet var i tioårsåldern, de yngsta i treårsåldern. Övergreppen har skett under en tolvårsperiod, enligt polisen.

Insamlat material analyseras

Totalt har närmare 200 misstänkta identifierats under den internationella insatsen, som letts av Europol och det amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet tillsammans med polis från nio olika länder.

Under insatsen som pågick i fem dagar har 32 poliser bearbetat och analyserat tiotusentals chattar, bilder och filmade övergrepp mot barn. Elin Nelly, analytiker vid Noas nationella it-brottscentrum, deltog i insatsen och menar att det inte är lika effektivt att sitta själv och endast ha fokus på sitt land.

ANNONS

– I stället kraftsamlar man under en kort tid. Då brukar man nå resultat men detta är extremt bra resultat, säger hon till TT.

Gör skillnad för barnen

Brottsrubriceringarna för de som bor i Sverige är våldtäkt mot barn alternativt sexuellt övergrepp mot barn. Då förundersökningssekretess råder går inte Elin Nelly närmare in på fallen. Men hon säger att polisen har ytterligare underrättelseinformation som kan leda till fler utredningar.

Insatsen kommer göra skillnad för de utsatta barnen som Elin Nelly hävdar hanteras "som en handelsvara". Polisen i samverkan med filippinsk polis kan identifiera och omhänderta dem.

– Det möjliggör även att vi får information om personer som möjligtvis har tillgång till barn i sitt vanliga liv, där de kanske riskeras utsättas för övergrepp, säger hon.

ANNONS