Den svenske nazisten Anton Thulin terrorstämplas nu av USA.
Den svenske nazisten Anton Thulin terrorstämplas nu av USA. Bild: Säkerhetspolisen

Svenske nazisten Anton Thulin terrorstämplas av USA

Den svenske nazisten Anton Thulin, som tillsammans med två andra män bland annat dömts för sin delaktighet i flera uppmärksammade bombdåd i Göteborg, har terrorstämplats av den amerikanska regeringen.
Enligt det amerikanska utrikesdepartementet ser man hos mannen en ”betydande risk för att begå terrordåd.”

ANNONS
|

"USA pekar ut Anton Thulin eftersom hans fortsatta strävan efter terrorutbildning, även efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff för hans roll i dådet i Sverige 2017, påvisar att han fortsatt utgör en betydande risk för att begå terrordåd”. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price i ett pressmeddelande.

Tillsammans med ytterligare två personer, som kopplas till den paramilitära och ultranationalistiska organisationen Ryska imperierörelsen (Rim), klassas Thulin därmed som SDGT, eller särskilt utpekad global terrorist. Beslutet innebär även att det amerikanska finansdepartementet kan införa sanktioner mot både individerna och Rim. Organisationen pekas ut som delaktig i Rysslands krig mot Ukraina.

ANNONS

”Rim och dess anhängare fortsätter att förvärra Rysslands anfallskrig i Ukraina genom sina insamlingar. Vi kommer fortsätta att identifiera möjligheter att störa nätverk av rasistiskt och etniskt motiverade våldsbejakande extremister som försöker utbilda, samla in pengar eller rekrytera över gränserna, och förhindra det internationella finansiella systemet från att bli en inkubator av våldsbejakande extremistisk aktivitet”, säger Brian E. Nelson, understatssekreterare vid finansministeriet för terrorism och finansiell underrättelsetjänst, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: USA terrorstämplar rysk organisation efter Göteborgsdåden

Dömdes för Göteborgsdåden

Den 11 november 2016 exploderade en bomb utanför en föreningslokal i Göteborg.

I det fallet kom ingen till skada, men strax efter årsskiftet, den 5 januari 2017, skadades en städare vid en flyktingförläggning i Frölunda allvarligt. Den tidsinställda bomben hade placerats i en soppåse, och exploderade när städaren skulle ta hand om skräpet.

Den tredje och sista bomben upptäcktes oexploderad vid en flyktingförläggning på Lilleby camping i Torslanda, den 25 januari 2017. Tre män med kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, däribland Anton Thulin, kopplades till dåden. Bevisningen räckte inte till för att männen skulle dömas i alla delar, men för Thulin slutade det i ett straff om ett år och tio månader i fängelse.

ANNONS

LÄS MER: Säpochefen om nazistbomberna i Göteborg: "En miljö som växer"

Tränade med ryska paramilitärer och utvisades från Polen

Innan dåden hade Thulin, tillsammans med ytterligare en man, rest till ryska Sankt Petersburg för att utbildas av paramilitära Rim.

– Vi kan se att två av de här personerna har deltagit i en militär utbildning som har genomförts utanför Sankt Petersburg, i några övergivna byggnader där, sade åklagare Mats Ljungqvist till GP, i samband med att trion åtalades för Göteborgsdåden.

LÄS MER: Innan dåden – nazister fick militärutbildning i Ryssland

År 2018, efter avtjänat fängelsestraff, reste Thulin till Polen för att genomgå ytterligare en terrorutbildning. Det polska inrikesministeriet valde dock att omgående utvisa svensken, då han enligt Stanislaw Zaryn, talesperson för den polska regeringen, ansågs vara ett mycket allvarligt hot mot landets allmänna säkerhet.

ANNONS