Försvarsminister Pål Jonson (M) och hans finske kollega Antti Häkkänen vid pressträffen på försvarsdepartementet på måndagen.
Försvarsminister Pål Jonson (M) och hans finske kollega Antti Häkkänen vid pressträffen på försvarsdepartementet på måndagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Sverige kan leda Natobas i Finland

Finland har bett Sverige att leda en nyinrättad Natobas med placering i norra Finland. Uppemot 50 svenska officerare kan skickas till platsen.

ANNONS
|

På måndagen träffar statsminister Ulf Kristersson (M) sin finska motsvarighet Petteri Orpo i Stockholm. De ska bland annat diskutera det försämrade säkerhetsläget i Europa och samarbetet inom Nato.

Under dagen befinner sig även flera andra finska ministrar i Sverige för att ihop med svenska ministrar signera avsiktsförklaringar och göra verksamhetsbesök runtom i landet. Det handlar bland annat om besök på en familjecentral i Rinkeby, ett stopp vid Stockholms hamnar och en träff på Järfälla brandstation.

I samband med dessa besök rapporterade SvD att Sverige och Finland inom ramen för ländernas Natomedlemskap kommer att få ansvaret för en ny Natobas i finska Lappland i norra Finland. Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) och hans finske kollega Antti Häkkänen bekräftade på en pressträff under måndagen att Finland har bett Sverige ansvara för basen.

ANNONS

– Vi är hedrade över att ha blivit tillfrågade, säger Pål Jonson, som tillägger att Sverige är i ett tidigt skede av processen, rapporterar TT.

Högkvarteret är tänkt att underlätta för Nato att snabbt kunna skicka förstärkningar till Finlands försvar i händelse av krig, och kan vara i drift under 2026. Det ska dock inte röra sig om en permanent styrka på plats i fredstid.

Sverige kan skicka mellan 20 och 50 officerare till Natobasen

Styrkan det rör sig om är en så kallad framskjuten landstyrka, FLF (Forward Land Forces). Den kommer att ledas av svenska officerare, rapporterar tidningen.

För svensk del kan det bli aktuellt att skicka omkring 20 till 50 svenska officerare dit.

Förutom den framskjutna landstyrkan kommer även en Natobas för markoperationer att placeras i Finland, skriver SvD.

Ulf Kristersson och Petteri Orpo kommer under sina samtal även beröra ett fördjupat samarbete inom brottsbekämpning, utbyggnaden av framtidens fossilfria energiförsörjning och gemensamma insatser för att stärka ländernas konkurrenskraft inklusive inom forskning och innovation.

Statsministrar undertecknar deklaration om svensk-finländskt samarbete

– Finland är Sveriges närmaste samarbetspartner, och inte med något annat land delar vi så starka historiska och kulturella och personliga band, säger statsminister Ulf Kristersson på regeringens hemsida.

De båda statsministrarna kommer också att underteckna en deklaration om svensk-finländskt samarbete.

Statsminister Ulf Kristersson och Finlands statsminister Petteri Orpo och den svenska och den finländska regeringen under ländernas gemensamma regeringsmöte i Stockholm på måndagen.
Statsminister Ulf Kristersson och Finlands statsminister Petteri Orpo och den svenska och den finländska regeringen under ländernas gemensamma regeringsmöte i Stockholm på måndagen. Bild: Jessica Gow/TT

Alla måndagens verksamhetsbesök

Med anledning av måndagens regeringsmöte i Stockholm, som syftar till att utveckla Finlands och Sveriges relationer och samarbeten genomför ministrar från båda länder under dagen flera gemensamma verksamhetsbesök runtom i Sverige. Här är de:

Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson och Finlands arbetsminister Arto Satonen besöker yrkeshögskolan Nackademin för att diskutera utbildning, bland annat med blivande byggnadsingenjörer för ett hållbart byggande.

Studiebesök vid Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna: Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg och Finlands minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen besöker akutmottagningen för våldtagna.

Studiebesök till Nacka kommun: Civilminister Erik Slottner och Finlands kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen besöker Nacka kommun för att höra om deras arbete med att stärka digitaliseringen av kommunens verksamhet genom att bland annat att utveckla medborgarnära digitala tjänster för att förenkla för medborgarna.

Signering av två avsiktsförklaringar: Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och Finlands kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne samt näringsminister Wille Rydman signerar avsiktsförklaringar om försörjningsberedskap och skydd av civilbefolkning.

Brandstationsbesök med CBRNE-tema: Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, försvarsminister Pål Jonson och Finlands försvarsminister Antti Häkkänen samt Antti Salminen, statssekreterare till kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne besöker Järfälla brandstation för uppvisningar av svensk förmåga att hantera kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva varor.

Studiebesök vid Baltic Sea Science Center och provåkning av Candelas elektriska båt: Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Finlands miljö- och klimatminister Kai Mykkänen provåker Candelas elektriska båt i Stockholms skärgård och besöker sedan Baltic Sea Science Center på Skansen.

Studiebesök vid Stockholm Exergi Värtaverket: Landsbygdsminister Peter Kullgren och Finlands jord- och skogsbruksminister Sari Essayah besöker Värtaverkets biokraftvärmeverk med den planerade bio-CCS-anläggningen för koldioxidinfångning.

Studiebesök vid Stockholms hamnar: Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, justitieminister Gunnar Strömmer, migrationsminister Johan Forssell, finansminister Elisabeth Svantesson, finansmarknadsminister Niklas Wykman och Finlands kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne, justitieminister Leena Meri samt finansminister Riikka Purra besöker Stockholms hamnar i Värtahamnen för att diskutera beredskap inom infrastrukturområdet, gränsöverskridande brottslighet och gränssäkerhet.

Studiebesök vid familjecentral i Rinkeby: Socialminister Jakob Forssmed, sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Finlands social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso samt idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist besöker en familjecentral i Rinkeby för att diskutera jämlik hälsa.

Studiebesök vid Försäkringskassan: Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och Finlands minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen besöker Försäkringskassans huvudkontor för att bland annat diskutera bidragsbrott och felaktiga utbetalningar.

Panelsamtal med EU-kommissionens Stockholmskontor: EU-minister Jessica Rosencrantz och Finlands Europa- och ägarstyrningsminister Joakim Strand deltar i ett panelsamtal om det svensk-finska samarbetet i EU vid Lilla Studion i Kulturhuset. Vid seminariet kommer en nyhet presenteras.

Skolbesök i Rinkeby: Kulturminister Parisa Liljestrand, skolminister Lotta Edholm och Finlands undervisningsminister Anders Adlercreutz besöker en skola i Rinkeby som deltar i en nationell läsutmaning.

Seminarium vid Kungl. Vetenskapsakademien och besök vid Kungl. Biblioteket: Utbildningsminister Johan Pehrson och Finlands forsknings- och kulturminister Sari Multala deltar i ett seminarium vid Kungl. Vetenskapsakademien på temat excellens. De besöker även Kungl. Biblioteket i Humlegården för att diskutera KB-labb som är en nationell infrastruktur för forskning och artificiell intelligens.

Panelsamtal om stödet till Ukraina: Utrikesminister Maria Malmer Stenergard och Finlands utrikesminister Elina Valtonen deltar i ett panelsamtal i Arvfurstens palats om stödet till Ukraina och Ukrainas euroatlantiska integration.

Ukrainasamtal och besök av Operation Aid: Utrikesminister Maria Malmer Stenergard och Finlands utrikesminister Elina Valtonen tar emot hjälporganisationen Operation Aid på Utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg för en presentation av organisationens verksamhet, inklusive en ambulans som varit vid fronten i Ukraina, samt ett kort samtal med ukrainska sjukvårdare.

Seminarium om stöd till svenska och finska scale-ups: Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa och Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio bjuder in till ett seminarium vid Epicenter om hur länderna kan samarbeta för att skapa bättre förutsättningar för finansiering och internationalisering av scaleups med deltagande av företag, investerare och andra intressenter.

Källa: regeringen.se

ANNONS