Soldater från Belgien och Luxemburg går ombord på ett militärplan som tar dem till Rumäniens Forward Land Forces-bas i juni 2023. En liknande bas ska uppföras i Finland, sannolikt med svenska soldater inkluderade.
Soldater från Belgien och Luxemburg går ombord på ett militärplan som tar dem till Rumäniens Forward Land Forces-bas i juni 2023. En liknande bas ska uppföras i Finland, sannolikt med svenska soldater inkluderade. Bild: Virginia Mayo

Sverige kan skicka Natostyrka till Finland

Svenska officerare kan komma att skickas till en nyinrättad Natostyrka i Finland. Enligt Svenska Dagbladet kan placeringen bli finska Lappland.

ANNONS

Natostyrkan det handlar om är en så kallad Forward Land Forces, FLF, en framskjuten landstyrka.

Sådana finns redan i åtta Natoländer i östra Europa: Bulgarien, Estland, Litauen, Lettland, Polen, Rumänien, Slovakien och Ungern.

I juni beslutades att en liknande styrka ska inrättas även i Finland.

Det gemensamma för dessa nationer är att de är frontstater till Ryssland, landet som bedöms vara det största säkerhetspolitiska hotet mot väst.

Redan finns det ett formellt beslut om att Sverige ska skicka soldater till FLF-styrkan i Lettland. Från och med 2025 kommer Sverige att bidra med 400-500 soldater och officerare till den.

Personal från I19 i Boden

Enligt Svenska Dagbladet kommer Sverige av allt att döma även bistå den kommande FLF-basen i Finland med soldater.

ANNONS

Tidningen skriver och hänvisar till källor inom Försvarsmakten att det i så fall rör sig om personal från I19 i Boden.

– Svenska officerare kommer ingå i den stabsorganisation som ska leda förbanden i FLF:en, säger en stabsofficer på Försvarsmakten till SvD.

LÄS MER:Stridsvagnar i bataljonen till Lettland

LÄS MER:Kristersson: Ökade försvarsinvesteringar krävs

LÄS MER:EU skickar förstärkning till Finlands gräns

ANNONS