Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) under presskonferensen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) under presskonferensen. Bild: Jessica Gow/TT

Sverige pausar biståndet till Palestina

På tisdagskvällen meddelade regeringen att Sverige pausar utvecklingsbiståndet till Palestina.
Myndigheten Sida får också i uppdrag att se över att det svenska biståndet inte hamnar i fel händer – något de redan försäkrat.

ANNONS
|

På tisdagskvällen kallade regeringen plötsligt till pressträff om det svenska biståndet i Palestina. Tidigare under dagen hade de övriga Tidöpartierna satt press på Moderaterna, som tidigare vacklat i frågan.

På pressträffen meddelades det som väntat att regeringen pausar utvecklingsbiståndet till Palestina. Sammanlagt handlar det om 57 miljoner kronor som hittills inte betalats ut i år, enligt biståndsminister Johan Forssell (M).

– Den svenska regeringen har väldigt tydligt fördömt terrorgruppen Hamas attacker mot Israel. Det finns ett före och ett efter den 7 oktober. I det här läget vore det väldigt märkligt av oss som regering att inte agera, säger han.

ANNONS

Länder så som Tyskland, Österrike och Danmark har sagt att man pausar alla utbetalningar av eget bistånd till de palestinska territorierna, något som även de svenska politikerna lyfte som ett argument.

LÄS MER:S om biståndsstoppet: "Helt fel väg att gå"

Ger uppdrag till Sida

Forssell ger nu biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att se över biståndet till Palestina och återkomma till regeringen den 1 december.

Tidigare på tisdagseftermiddagen sa Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida, att han var trygg med att svenska biståndspengar inte betalas ut till Hamas.

– Vi har till exempel ett särskilt avtalsvillkor som säger att man inte får vidareförmedla medel till sanktionslistade organisationer. Och då är det EU:s sanktionslista vi går efter. Det här följs också upp kontinuerligt. Och just i år har vi skärpt reglerna ytterligare, sa han tidigare.

Johan Forssell säger att skillnaden på den tillsyn som redan sker på Sida och den som regeringen nu beordrar är att den nya ”är mycket bredare”.

– Och det vore ju väldigt märkligt för oss att inte agera i det här läget, säger han.

M satta under press

Tidigare i veckan sa utrikesminister Tobias Billström (M) till SvD att det vore fel väg att gå med fruset bistånd. Under tisdagen har Moderaterna pressats i frågan av de andra Tidöpartierna.

ANNONS

Varför fattade ni inte beslutet att frysa tidigare?

– Det här är ett viktigt beslut, det kommer att få konsekvenser. Vi måste ju kunna svara på frågor om hur det ska ske och när. Vi ville göra ett grundligt arbete snarare än att vara ute först, säger Forssell.

SD, KD, L och även Moderata ungdomsförbundet, MUF, har också varit på Moderaterna om att dra tillbaka Sveriges erkännande av Palestina som egen stat.

Kan det hända att Moderaterna kommer att ändra sig även i denna fråga?

– Vi har inget sånt regeringsbeslut. Sen är det ingen hemlighet att vi var kritiska när det skedde. Jag tycker att utrikesministern har argumenterat väl för vår hållning. Det måste finnas en långsiktighet i vissa typer av beslut, säger Forssell.

LÄS MER:Sida: Vi är trygga med att biståndet inte hamnar hos Hamas

ANNONS