Sverige vill etablera närvaro i Ukraina, enligt försvarsminister Pål Jonson (M).
Sverige vill etablera närvaro i Ukraina, enligt försvarsminister Pål Jonson (M). Bild: Christine Olsson/TT

Sverige vill stötta Ukraina på plats

Försvarets materielverk undersöker om man kan ha ett antal tjänstemän på plats i Ukraina.
Tjänstemännen ska stötta Ukraina med upphandlingar av krigsmateriel.

ANNONS

– Vi har lämnat ett omfattande militärt stöd till Ukraina och då har FMV en viktig roll när det kommer till att säkra försörjningslösningar på underhåll, reservdelar och logistik, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Men FMV:s nya roll har också att göra med att det svenska försvaret inte har så mycket kvar att skänka till Ukraina. Jonson framhåller att Sverige kommer att behöva gå från "donation av krigsmateriel till produktion".

– Då har FMV en extra viktig roll när det kommer till att bygga upp den ukrainska upphandlingsförmågan av försvarsmateriel, säger han.

En uppgift blir också att jobba vidare med erfarenheter från slagfältet i Ukraina. Sverige har skänkt flera plattformar och system som utsatts för angrepp.

ANNONS

– Vi vill naturligtvis ha lärdomar hem från detta, säger Jonson.

Enligt Jonson är det ett begränsat antal tjänstemän från FMV som ska arbeta från den svenska ambassaden i Kiev. Tanken är att de ska komma på plats redan i höst.

På torsdagen träder också de lagar som krävs för det så kallade DCA-avtalet i kraft. Avtalet ger den amerikanska militären rätt att använda 17 svenska militärbaser och övningsområden över hela landet.

Enligt Jonson är det inget gemene man kommer att märka av särskilt mycket.

– Det kan vara på vissa av de 17 utpekade förbandsorterna som man kan se en ökad militär närvaro, men det kommer naturligtvis att ske i nära dialog mellan den amerikanska försvarsmakten och den svenska.

När de första amerikanska soldaterna kommer att vara på plats kan Jonson inte säga.

Fakta: Sveriges stöd till Ukraina

Sverige har skickat totalt 16 stödpaket till Ukraina, till ett totalt värde av 43,5 miljarder kronor.

Sverige har bland annat skänkt stridsfordon 90, stridsvagn 122 (Leopard), Archer-artilleripjäser, granatgevär, pansarskott, pansarvärnsrobotar, pansarbandvagnar, stridsbåt 90, radarspanings- och ledningsflygplan (ASC 890), sjömålsrobotar, luftvärnssystem och avancerad ammunition.

ANNONS