Sveriges nya ÖB om beslutet för Göteborg: Går för långsamt

Försvaret av Sverige ska stärkas. Det gäller även utbyggnaden i Göteborg och den eventuella etableringen av militär verksamhet vid Säve flygplats på Hisingen. Sveriges nya ÖB berörde processen i samband med sitt installationstal i Stockholm på måndagen.
– Det går inte tillräckligt snabbt framåt kan jag konstatera, säger Michael Claesson.

ANNONS
|

Klockan var exakt 14.22 på måndagen när Sveriges nye överbefälhavare Michael Claesson förkunnade att ”jag tar befälet”.

Han gjorde det på Karlbergs slotts borggård norr om Kungsholmen i Stockholm.

I ett efterföljande tal utvecklade Sveriges nya försvarschef att han gör det med stolthet och ”en framåtlutad vision”.

– Jag är medveten om det ansvar som nu vilar på mina och Försvarsmaktens axlar, fortsatte Sveriges nye överbefälhavare.

Han tillade:

– Mitt fokus kommer vara att fortsätta att stärka krigsorganisationen och skapa förutsättningar för att vi tillsammans, effektivt och målinriktat ska leverera på det försvarsbeslut som väntar oss i december.

Tidigare under ceremonin hade försvarsminister Pål Jonson (M) sagt att Michael Claesson tillträder sin tjänst som överbefälhavare ”i allvarstider”, där kraven på honom och den försvarsmakt han är satt att leda är högre än någonsin.

ANNONS

– Ditt ledarskap kommer att vara avgörande för det arbete som ligger framför oss, att bygga ett starkare försvar, där utvecklingen av krigsförbanden står i centrum, sa försvarsministern.

Avgående ÖB Michael Bydén lämnade över rodret till Michael Claesson på måndagen.  Försvarsminister Pål Jonson (M) var en av de som höll tal.
Avgående ÖB Michael Bydén lämnade över rodret till Michael Claesson på måndagen. Försvarsminister Pål Jonson (M) var en av de som höll tal. Bild: Nils Petter Nilsson

ÖB: Det går inte tillräckligt snabbt framåt

I anslutning till utnämningen som ny överbefälhavare i början av sommaren talade Michael Claesson om Försvarsmaktens behov av tillväxt i Göteborgsområdet, om inte annat gällande Älvsborgs amfibieregemente.

– Den samlade bilden ställer krav på ytterligare yta och ytterligare förrådsyta. Det är ingen hemlighet att Säve är en av de platser vi tittar på och försöker lösa ut, både planmässigt och finansieringsmässigt, sa Michael Claesson i början av juni.

Nästan fyra månader senare får Sveriges nya ÖB frågan om hur det arbetet fortlöper, att i närtid etablera militär verksamhet vid Säve flygplats på Hisingen.

Svaret ges under en intervjustund i ”Chefens trädgård” bakom Karlbergs slott.

– Det går inte tillräckligt snabbt framåt kan jag konstatera, säger Michael Claesson.

Michael Claesson: Påverkas av DCA med USA

En förklaring till dröjsmålet ges direkt.

– Det är inte bara på grund av byråkratisk tröghet, utan handlar bland annat om att vi behöver ha påbörjat implementeringen av det som kallas för Defence Corporation Agreement (DCA, reds anm) som vi har slutit med USA. Att sluta det här standardavtalet är en slags början på den processen.

ANNONS

DCA-avtalet är ett bilateralt försvarssamarbetsavtal mellan Sverige och USA och röstades igenom av riksdagen i juni och reglerar amerikanska styrkors närvaro i Sverige.

– Nu måste ett antal implementeringsöverenskommelser slutas för att vi ska se exakt vad som behövs ur ett internationellt perspektiv, vad vi i grunden själva behöver och hur vi får det här att lira ihop, säger Sveriges nya ÖB.

Om vi kokar ned det till en konkret fråga, när kan det hända något på Säve?

– Jag vill inte spekulera i det nu. Jag kan inte göra det. Hade jag kunnat hade jag absolut gett dig ett tydligt svar, men jag kan inte göra det nu.

Det säkerhetspolitiska läget är förändrat. Det påverkar Michael Claesson i hans nya uppdrag som överbefälhavare på Försvarsmakten.
Det säkerhetspolitiska läget är förändrat. Det påverkar Michael Claesson i hans nya uppdrag som överbefälhavare på Försvarsmakten. Bild: Nils Petter Nilsson

Västsverige prioriterat av Försvarsmakten

Den generella satsning som Försvarsmakten gör på Göteborg och i Västsverige styrs av politiska beslut. Enligt Michael Claesson är Västsverige och Göteborg viktigt både operativt, taktiskt och strategiskt, men allra mest betydelsefullt för hela Sveriges försörjningssäkerhet.

– Så det är klart att Västsverige är ett prioriterat område på olika sätt, säger han.

I dagsläget ligger hela den svenska flottan i Östersjön. Finns det några planer på att stationera stridsfartyg i närheten av Göteborg?

– Jag skulle säga så här: När vi nu går an den operativa planeringen tillsammans med Nato på ett mer genomgripande sätt och går ned på de taktiska nivåerna utesluter jag ingenting.

ANNONS

Sveriges 13:e överbefälhavare utvecklar sitt svar:

– Vi har den infrastruktur vi har både i Skredsvik, Göteborg och på Käringberget. Vi har värdlandsstödsaspekterna. Men jag utesluter ingenting. Till syvende och sist är det en operativ och taktisk fråga, säger han och tillägger:

– Vi har förutsättningar med vår flotta och den karaktär den har att flytta flotta mellan öst och västkusten. Så det är ingen begränsning utan mer ett taktiskt ställningstagande.

Michael Claesson var i allas fokus under måndagen, när han tillträdde som Sveriges 13:e överbefälhavare.
Michael Claesson var i allas fokus under måndagen, när han tillträdde som Sveriges 13:e överbefälhavare. Bild: Nils Petter Nilsson

Sveriges nya ÖB: ”Vad är Nato för djur?”

Michael Claesson säger att svaret blir ett annat om frågan ställs ur ett infrastrukturperspektiv, där stora investeringar är en förutsättning.

– Då går jag tillbaka till mitt första svar, att det kan jag inte ge någon fingervisning om just nu. Men taktiskt och operativt kan vi göra de här förflyttningarna, absolut.

Du har tidigare också sagt att du vill delta i den offentliga debatten. Om du skulle starta en debatt här och nu, vad skulle den handla om?

– Jag skulle faktiskt sätta fingret ytterligare på vad det innebär att vara allierad; vad det innebär att vara allierad för den vanlige svensken. Och vilket förhållningssätt och ”mind set” som krävs för att förstå vad det här egentligen innebär.

Vill du utveckla det lite grand?

– Jag tror att 200 år av alliansfrihet sätter sina spår. Jag tror att nästan varje svensk, åtminstone i min generation – plus minus tio år – kan väckas mitt i natten och säga ”alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i krig”, säger Michael Claesson.

ANNONS

Han tillägger:

– Här behöver vi på något sätt gräva oss in i materian, vad är Nato för typ av djur egentligen? Och vilket ansvar tar vi på oss i detta? Och hur ska jag förstå det som enskild medborgare?

Det här sa Michael Claessons under sitt installationstal

Under måndagen talade Sveriges nya överbefälhavare i samband med att han ersatte Micael Bydén. Här är något av vad han sa:

”Vi befinner oss i en tid där säkerhetsläget runtom i världen snabbt förändras, det uppenbara exemplet utgörs av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Men risken för eskalation är mot bakgrund av konflikterna i Mellanöstern och spänningarna i Sydostasien ytterligare skäl till att inse vikten av ett aktivt säkerhetsarbete; att alltid sätta oss själva i ett större och bredare sammanhang.

Vi behöver ständigt påminna oss om tyngden i vårt kärnuppdrag, att försvara Sverige och våra allierade mot väpnat angrepp.

Vårt uppdrag är på intet sätt enkelt. Men vi har goda förutsättningar, vi har en välutbildad och hängiven personalstyrka, både militär och civil. Vår personal visar varje dag sitt engagemang och sin kompetens i hela vår uppdragskatalog.

Med utgångspunkt för vårt kärnuppdrag ska vi tillsammans fortsätta att bygga ett starkt, och modernt försvar. Vi ska proaktivt förebygga och möte de utmaningar vi står inför, såväl i dag som i morgon.

Mitt fokus kommer vara att fortsätta att stärka krigsorganisationen och skapa förutsättningar för att vi tillsammans effektivt och målinriktat ska leverera på det försvarsbeslut som väntar oss i december.

Vi ska fortsätta vår integration in i Nato, där vi ska vara lyhörda, men också agera med självförtroende och tydlighet.

Jag vill avslutningsvis uppmana all personal i Försvarsmakten att alltid hålla vår professionalism, vår integritet och våra värderingar högt. Kärnuppdraget kräver inte bara skicklighet utan också en stark moralisk kompass. Och respekt för varandra, både vad gäller kompetens och oss själva som individer. Kom alltid ihåg att vårt uppdrag kräver inre disciplin, det vill säga förmåga att inordna sig under det gemensamma ansvarets krav.

Mitt ledarskap ska fortsätta att bygga på några grundläggande principer: Tydlighet, uppdragstaktik och ansvarsglädje.”

LÄS MER:ÖB varnar för ryska vapen mot Sverige

LÄS MER:Nya ÖB om planerna för Göteborg: ”Det är en av de platser vi tittar på”

LÄS MER:Därför saknas Göteborg bland de utvalda militäranläggningarna

ANNONS