Theodor Engström åtalas för terrorbrott efter Visbydådet

Den 33-årige mannens tilltänkta måltavla var centerledaren Annie Lööf.
Men istället knivhögg han psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds i centrala Visby den 6 juli.
Nu åtalas Theodor Engström för terroristbrott genom mord.
– Att det här har ägt rum under politikerveckan i Almedalen är en viktig omständighet, säger kammaråklagare Henrik Olin.

ANNONS
|

Det var den 6 juli i år som Almedalsveckan skakades av en brutal knivattack. Snart bekräftades att offret var Ing-Marie Wieselgren, 64 år, Sveriges kommuner och regioners (SKR) psykiatrisamordnare. Under kvällen meddelade polisen att hon avlidit av sina skador.

Den misstänkte gärningsmannen, 33-årige Theodor Engström, sprang från platsen men brottades ned och greps kort efteråt.

Sedan i juli har han suttit häktad, och nu åtalas han. Brottsrubriceringen är terrorbrott genom mord samt förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Åklagaren menar att gärningen har begåtts ”i avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen i Sverige”.

ANNONS

– Att det här har ägt rum under politikerveckan i Almedalen är en viktig omständighet, säger kammaråklagare Henrik Olin under en pressträff på tisdagen.

Vad har han haft för motiv?

– Hans motiv får vi återkomma till när han ska höras under rättegången. Jag vill inte kommentera detaljer ur utredningen, det är att föregå rättegången. Men det är tydligt att han har velat rikta den här brottsligheten mot landet Sverige.

I förhör har Engström erkänt terroristbrott. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Över 100 förhör har hållits och förundersökningen är på omkring 1 500 sidor. Där förekommer många kända namn som Engström har kartlagt, bland annat journalister och politiker. Men de omfattas dock inte som målsägare i åtalet.

Annie Lööf egentliga måltavlan

Senare blev det känt att Theodor Engströms – med tidigare kopplingar till nazistiska rörelser – tilltänkta måltavla egentligen var Annie Lööf.

– Det har att göra med att han har sett henne som en representant för det Myndighetssverige som han ogillar starkt, säger Henrik Olin.

Vad grundar sig hans hat i?

– Det är inte helt enkelt att svara på. Han har själv varit föremål för psykiatrisk vård under stor del av sitt liv och den har han inte varit nöjd med, men jag tror att det finns andra omständigheter som har betydelse i det där. Det får vi också återkomma till i förhöret under rättegången i Gotlands tingsrätt.

ANNONS
"Det är tydligt att han har velat rikta den här brottsligheten mot landet Sverige”, säger kammaråklagare Henrik Olin om tisdagens åtal mot Theodor Engström.
"Det är tydligt att han har velat rikta den här brottsligheten mot landet Sverige”, säger kammaråklagare Henrik Olin om tisdagens åtal mot Theodor Engström. Bild: Nils Petter Nilsson

I åtalet står att Engström under en dryg vecka innan dådet införskaffade en dubbeleggad kniv, ytterligare en kniv, två svärd och en pilbåge med pilar samt sammanställt uppgifter om centerledarens planer under Almedalsveckan.

– Han har pratat om att det fanns alternativa måltavlor. Som jag ser det fanns det två alternativ, säger Olin som inte kan berätta hur Engström har resonerat kring sitt slutgiltiga val av offer.

Bokade enkelbiljett

Enligt Säkerhetspolisen bokade Engström en enkelbiljett till Gotland, vilket de menar styrker hans uppsåt. Vapnen förvarade han sedan i ett tält som han även bodde i under sin vistelse i Visby.

Ing-Marie Wieselgren var på Almedalsveckan för att diskutera svensk psykiatri. Bara några minuter innan mordet hade hon avslutat ett samtal om barn som växer upp med sjuka föräldrar. Hon var på väg från hamnen upp genom gränderna mot nästa samtal, där hon skulle vara moderator, men mördades bara ett trettiotal meter från entrén.

Under hennes sista morgon i livet spelade hon in en video från Botaniska trädgården i Visby. Hon pratade om vad hon såg fram emot under dagen och hur svårt det kan vara att leva ibland:

– Hur gott vi än gör samhället så kommer människor stöta på svårigheter. Emellanåt är livet inte så enkelt och snällt mot oss, sa hon i videon.

ANNONS

Rättegång startar 8 november

Annie Lööf har senare sagt till GP att händelsen påverkade henne på djupet.

– Jag fick beskedet för ett antal veckor sedan och har bearbetat och hanterat det en del, men det är klart att när det blir offentligt så rivs mycket av känslorna upp igen.

Henrik Olin säger att ingenting i utredningen tyder på att någon annan har varit inblandad än Engström .

Kammaråklagare Henrik Olin.
Kammaråklagare Henrik Olin. Bild: Nils Petter Nilsson

– Vi har lagt väldigt mycket tid på att kartlägga hans tid i Visby så noga som möjligt genom övervakningskameror för att i detalj gå igenom hur han har rört sig. Vi har också tittat på vad han har gjort för inköp. Ett av våra syften med att göra det är att vara säkra på slutsatsen att ingen annan har varit inblandad i brottsligheten.

Engström åtalas även för narkotikabrott då han innehaft LSD och cannabis.

Rättegången kommer att hållas i Gotlands tingsrätt under fem förhandlingsdagar med start den 8 november.

Vad kan det bli för påföljd?

– Han är bedömd som allvarligt psykiskt störd i den rättspsykiatriska undersökning som har gjorts. Då är huvudregeln att man döms till sluten psykiatrisk vård, men det finns en möjlighet att döma till fängelse. Jag kommer återkomma till hur mitt resonemang ser ut kring det i min slutplädering, säger kammaråklagare Henrik Olin.

ANNONS

LÄS MER:Annie Lööf om misstänkta mordplanen: ”Hatet får aldrig vinna”

LÄS MER:Ing-Marie Wieselgren knivdödades i Almedalen

LÄS MER:Lars, 69, tacklade knivmannen: Jag är stolt

ANNONS