Auktionssajten har funnits i 25 år och delar med sig av några minnesvärda objekt som sålts under åren.
Auktionssajten har funnits i 25 år och delar med sig av några minnesvärda objekt som sålts under åren. Bild: Johannes Widergren

Tradera fyller 25 år – här är auktionerna vi minns

Bianca Ingrosso som praktikant, en rekorddyr monsterastickling och ”Vem vare som kasta”-frisbeen. Genom de 25 år som auktionssajten Tradera har funnits har flera försäljningar fått folk att höja på ögonbrynen.

ANNONS
|

Det var i början av december 1999 som hemsidan slog upp de digitala dörrarna för första gången. Det beskrevs som ”ett nytt sätt att köpa och sälja” och hemsidan blev på några år en av de största.

Nu har det gått 25 år sedan dess och i en rapport har bolaget samlat några av de mest minnesvärda annonserna.

”Vem vare som kasta”-frisbeen

På en frisbeegolfbana i Västerås 2003 skapades svensk internethistoria. En man får en frisbee i huvudet, blir upprörd och ropar ”Vem vare som kasta?”. Frisbee-kastaren auktionerade ut plastskivan 2019 till förmån för Suicide Zero.

Slutpris: 18 500 kronor

Björn Borg-racket till Göteborg

Björn Borg efter att ha vunnit tennisturneringen i Wimbledon för femte året i rad.
Björn Borg efter att ha vunnit tennisturneringen i Wimbledon för femte året i rad. Bild: TT

Radiokanalen Rix FM ordnade år 2006 en auktion där pengarna gick till Rosa bandet. Flera svenska kändisar bidrog med föremål att auktionera ut. Björn Borgs vinnarracket som användes vid hans första vinst i Wimbledon gick till en privatperson i Göteborg.

ANNONS

Slutpris: 75 000 kronor

Jan Björklunds skjorta

Jan Björklund, tidigare partiledare för Liberalerna, överlämnar den utauktionerade skjortan till Kristjan Kullamägi som vann budgivningen.
Jan Björklund, tidigare partiledare för Liberalerna, överlämnar den utauktionerade skjortan till Kristjan Kullamägi som vann budgivningen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Under valrörelsen 2018 syntes Liberalernas dåvarande partiledare, Jan Björklund, ofta i en marinblå skjorta med uppkavlade ärmar. Om det verkligen rörde sig om en och samma skjorta är dock oklart. Även huruvida det var skjortan som gjorde att partiet landade på dryga 5 procent i riksdagsvalet. Plagget blev hursomhelst en snackis och auktionerades ut, pengarna skänktes till stiftelsen Expo.

Slutpris: 42 000 kronor

Rekorddyr monsterastickling

Sticklingen som köptes heter ”Monstera Adansonii Variegata”.
Sticklingen som köptes heter ”Monstera Adansonii Variegata”. Bild: Privat

Med växelvis vita och gröna blad blev sticklingen snabbt eftertraktad i monsterakretsar. Odlingstrenden växte sig stark under coronapandemin och auktionssajten såg ett uppsving för bland annat sticklingar i sina annonser. En 26-årig karlstadsbo la vantarna på den sällsynta sorten Monstera Adansonii Variegata till en rekordhög prislapp.

Slutpris: 17 555 kronor

Endagspraktik av Bianca Ingrosso

En dyr praktikant som, enligt egen utsago, kan chocköka antalet följare på bara en timme. Namn: Bianca Ingrosso.
En dyr praktikant som, enligt egen utsago, kan chocköka antalet följare på bara en timme. Namn: Bianca Ingrosso. Bild: Claudio Bresciani / TT

”Bianca kan få dina sociala medier att gå från 0 – 30 000 på under en timme” löd en del av annonsen där Bianca Ingrosso erbjöd sig att vara praktikant för en dag. Vinnaren var ett stort lekland utanför Stockholm som fick betala dyr praktikantlön som gick till välgörenhetsorganisationen ZB Foundation.

Slutpris: 260 700 kronor

Sahlins Toblerone-kort

Mona Sahlin förklarar sina kontokortsaffärer vid en välbesökt presskonferens 1995 om den så kallade "Toblerone-affären". Sahlin har köpt Toblerone, blöjor och cigaretter med sitt tjänstekort.
Mona Sahlin förklarar sina kontokortsaffärer vid en välbesökt presskonferens 1995 om den så kallade "Toblerone-affären". Sahlin har köpt Toblerone, blöjor och cigaretter med sitt tjänstekort. Bild: Tobias Röstlund / TT

En chokladbit blev en het politisk fråga 1995 efter att det kommit fram att Mona Sahlin handlat flera privata saker med sitt tjänstekort under sin tid som arbetsmarknadsminister. Bland annat köpte hon choklad av märket Toblerone. Det sönderklippta tjänstekortet auktionerades ut under Musikhjälpen 2011 där temat var ”Alla flickor har rätt att gå i skolan”.

ANNONS

Slutpris: 71 000 kronor

LÄS MER:Björklunds skjorta såldes för 42 000

LÄS MER:Mattis kniv från ”Ronja” till salu – ska ha använts av Börje Ahlstedt

LÄS MER:Han betalade 17 555 kronor – för en stickling

ANNONS