John Dagnevik, kammaråklagare, Lennart Mårtensson, kommissarie, Elin Eriksson, utredare, och Malin Andersson, utredare, under pressträffen i polishuset i Karlskrona.
John Dagnevik, kammaråklagare, Lennart Mårtensson, kommissarie, Elin Eriksson, utredare, och Malin Andersson, utredare, under pressträffen i polishuset i Karlskrona.

Tränare åtalas för grova brott mot pojkar

ANNONS

Mannen, som är i 40-årsåldern, åtalas misstänkt för 55 fall av grovt olaga tvång och 45 fall av grov misshandel mot tolv tonårspojkar.

- Han har bundit dem till händer och fötter och placerat dem i olika positioner. Han har sedan i syfte att kontrollera deras möjligheter att andas fäst olika typer av andningshämmande föremål över deras ansikten och i deras munnar, säger kammaråklagare John Dagnevik när han redogör för åtalet under en presskonferens i polishuset i Karlskrona.

ANNONS

Täppte till slang i halsen

I vissa fall täppte idrottsledaren till den fria änden av slangen eller röret som förts ner i pojkarnas hals.

- Det har funnits en beaktansvärd risk för livsfara och dödlig utgång om de andningshämmande momenten inte avbrutits i tid, säger åklagaren.

Trettiosju av övergreppen mot de fastbundna pojkarna har filmats. På grund av preskriberingstiden åtalas han enbart för brott begångna april 2007–november 2016, men det första dokumenterade övergreppet är från 2002.

Med löfte om bland annat sponsorkontrakt har pojkarna hamnat i en beroendeställning till mannen, menar åklagaren.

- Möjligen förhåller det sig så att beroendeställningen, som har blivit uppbyggd på ett belönings- och bestraffningssystem, har gjort det nästintill omöjligt för de här pojkarna att kunna berätta det för någon annan, säger Dagevik.

BDSM-filmer i datorn

Till slut valde dock två pojkar att berätta och via filmerna kunde snart fler offer identifieras. Pojkarna har inte blivit utsatta för sexuella övergrepp, men på den misstänktes hårddisk har så kallade BDSM-filmer (bondage, disciplin, dominans och submission) hittats.

ANNONS

- De här filmerna visar på moment som vi tycker är återkommande i det som pojkarna utsätts för. I huvudsak är det olika bindningar och olika andningsmoment, säger Dagevik.

Mannen nekar till brott. Han hävdar att det rört sig om övningar som syftar till att pojkarna ska nå framgång inom sin idrott och att allt grundat sig på frivillighet.

TT: Varför har detta filmats?

- För att han ska kunna följa upp hur övningarna har gått och kunna jämföra sinsemellan, säger försvarsadvokaten Nils Fagrenius till TT.

TT

Fakta: 24 timmar av filmade övergrepp

Mannen häktades i början av januari i år efter att två pojkar berättat om mannens övergrepp. Sedan dess har ärendet svällt och åtalet omfattar tolv pojkar från olika delar av landet. Vid tiden för brotten var pojkarna 14–15 år gamla.

Filmer som hittats på den misstänktes hårddisk visar på gärningar begångna redan 2002, men dessa brott är preskriberade. Enligt polisen finns det filmade gärningar begångna mot tre andra pojkar som inte omfattas av åtalet på grund av preskriberingen.

Åtalet vilar i huvudsak på en stor mängd teknisk bevisning, främst film- och bildmaterial. Totalt omfattas runt 24 timmar av filmade övergrepp mot pojkarna.

Mannen kom i kontakt med pojkarna genom sin idrott. För några var han mentor, för andra tränare och i vissa fall har han också fungerat som ett slags arbetsledare, eftersom han ordnade fram sponsorbidrag.

En del av övergreppen har skett i mannens dåvarande bostäder och en del i andra lokaler, till exempel hotellrum.

ANNONS