Tre döda efter tågolycka – kända brister vid övergången

Tre personer dog i onsdagens tågolycka vid södra station i Örebro. De omkomna är en kvinna i 20-årsåldern, en man i 25-årsåldern och en tonårig pojke.
Hur olyckan gick till är fortfarande oklart, men övergången på stationen är känd som en farlig plats, uppger polisen på en pressträff på torsdagen.
– Det är otroligt tragiskt att det sker, säger Roberto Eid Forest, lokalpolisområdeschef.

ANNONS
|

Tre personer blev påkörda av ett godståg på södra station i Örebro på onsdagen. Larmet om olyckan kom vid kvart i elva på kvällen och på torsdagsmorgonen meddelade polisen att alla de tre påkörda personerna avled på platsen.

På torsdagseftermiddagen hade de tre omkomna identifierats och anhöriga underrättats. Det rör sig om en man i 25-årsåldern, en kvinna i 20-årsåldern och en pojke i yngre tonåren.

På en pressträff strax efter klockan 11 på torsdagen berättade lokalpolisområdeschefen Roberto Eid Forest om utredningsläget.

– I nuläget har jag ingen uppgift huruvida de tre kände varandra. Vi kan bara konstatera att tre personer har rört sig samtidigt över järnvägsrälsen och då blivit påkörda, säger han.

ANNONS

Persontåg hade stannat på stationen

Det är oklart exakt var de tre befann sig vid olyckstillfället. Trafikverket har tidigare gått ut med uppgiften att de just hade stigit av ett persontåg och sedan korsat spåret utan att observera godståget, en uppgift som verkets presschef Bengt Olsson sedan tog tillbaka.

– Vi vet att det har kommit ett persontåg som har stannat en stund innan godståget passerade. Men var de tre personerna kom ifrån är för tidigt att säga, det får polisutredningen visa, säger han.

På pressträffen fick Eid Forest också frågan om persontåget.

– Vi har också de uppgifterna och det är en del i det vi försöker kartlägga, var de tre kom ifrån och vart de var på väg. Men jag vill betona att vi inte vet exakt var eller hur personerna tagit sig över rälsen.

Lokalpolisområdeschefen Roberto Eid Forest.
Lokalpolisområdeschefen Roberto Eid Forest. Bild: Henrik Gustafsson Nicander/TT/TT

Känd som en farlig övergång

Spårövergången på stationen är känd som farlig, då många resenärer väljer att passera trots att ljud- och ljussignaler är igång, något som både Trafikverket och polisen bekräftar.

– Det händer tyvärr ganska frekvent, även fast man har försökt bygga bort riskerna med hjälp av staket och annat, säger Roberto Eid Forest.

Loket har tagits i beslag för en teknisk undersökning. Händelsen utreds som brott mot järnvägssäkerhetslagen och vållande till annans död, men ingen person är delgiven misstanke om brott.

ANNONS

– I nuläget är det mer som talar för att det är förundersökningstekniskt snarare än att det kommer leda till brottsmisstanke, men det får utredningen visa. Det är ett sätt för oss att öppna verktygslådan.

Dödsolycka även 2017

Även Trafikverket kommer nu att genomföra en utredning av olyckan.

– Vi utreder om anläggningen med signaler och ljud har fungerat som tänkt. Jag vet att det testades i inledningen på året, då utan anmärkning, säger Bengt Olsson.

Polisen utreder händelsen.
Polisen utreder händelsen. Bild: Pavel Koubek/TT
ANNONS