Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget. Bild: Pontus Lundahl/TT

Trots möjlighet till tre doser räknas du som fullvaccinerad med två – än så länge

I veckan stod det klart att även personer över 65 nu kan få en tredje vaccindos. Frågan är hur länge till man kommer att räknas som fullvaccinerad och vad det betyder för rekommendationerna.
– Vår bedömning är att de som har två doser är vaccinerade – än så länge, säger Anders Tegnell.

ANNONS
|

Sedan en månad tillbaka har personer över 80 år samt de som bor på säbo, har hemsjukvård eller hemtjänst fått möjligheten att få en tredje vaccindos mot covid-19. I veckan utökades den gruppen till alla över 65 år samtidigt som vaccinationerna med en första eller andra dos fortsätter i alla åldersgrupper.

84,9 procent av alla över 16 år har nu tagit en första dos och 80,7 procent har fått två. I åldersgruppen 12–15 år har 25 procent hunnit få en första dos. Vaccintillgången är fortsatt god.

LÄS MER:Alla över 16 år ska erbjudas tredje vaccindos

Från 1 november ändras rekommendationerna om vem som behöver provtas vid covidsymtom samt hur länge man behöver stanna hemma från jobb, skola och förskola vid symtom. Frågan är om nya grupper som tagit tre doser kommer att ändra definitionen av vem som är fullvaccinerad eller inte och vilka rekommendationer man behöver följa.

ANNONS

– Vår bedömning är att de som har två doser är vaccinerade – än så länge. Hur länge det kan vara, det vet vi inte riktigt än, men alla som har vaccinerats i Sverige räknar vi som vaccinerade om man har fått två doser, och det kommer man att vara ett bra tag till, det är vår bedömning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på den myndighetsgemensamma pressträffen under torsdagen.

På samma sätt kommer det att förhålla sig med rekommendationerna. Har man tagit två doser så gäller råden och rekommendationerna för vaccinerade, även om du tillhör de grupper som nu har möjlighet att ta en tredje dos.

– Vi har inte någon möjlighet att sätta någon tidsaspekt på det i dag, men vår bedömning är att de som har vaccinerats med två doser har ett fortsatt gott skydd på en nivå så att vi inte behöver ändra i rekommendationerna, säger Anders Tegnell.

Rekommendationerna kommer dock att förändras längre fram, men inte i närtid.

LÄS MER:Coronafallen ökar igen – smittskyddsläkare varnar

Nya regler från 1 november

Så här ser de nya reglerna ut som gäller från och med 1 november: De som är vaccinerade med minst två doser behöver inte längre testa sig vid symtom. Rekommendationerna om att stanna hemma vid symtom ändras också.

ANNONS

Den som är fullvaccinerad, har haft en covidinfektion de senaste sex månaderna, är under sex år eller har testat negativt för covid-19 kan återgå till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter när man varit feberfri i minst 24 timmar och man känner sig frisk, även om man har vissa kvarstående luftvägssymtom.

För den som är ovaccinerad, är sex år eller äldre och som inte haft en covidinfektion de senaste sex månaderna gäller strängare regler. Då ska man stanna hemma och testa sig vid symtom. Visar testet positivt gäller att man stannar hemma minst sju dagar från de första symtomen varav 48 timmar ska vara feberfria. Man ska också känna sig frisk innan man går tillbaka till skolan, arbetet eller fritidsaktiviteterna.

De stora skillnaderna i smittspridning i Europa gör också att man i vissa lägen behöver testa sig även som fullvaccinerad efter en resa utanför Norden. Följande gäller:

Har du rest utanför Norden, är sex år och äldre samt är ovaccinerad så ska du testa dig vid ankomst till Sverige oavsett om du har symtom eller inte.

Är du vaccinerad och får symtom inom 14 dagar efter ankomsten till Sverige ska du också testa dig. Skälet är både de stora skillnaderna i smittspridningen i Europa och Sveriges låga nivå och det ständiga hotet om nya virusvarianter, som Folkhälsomyndigheten vill kunna fånga upp på det här sättet.

ANNONS

LÄS MER:Över 15 000 döda med covid-19 i Sverige

ANNONS