Flera tonåringar träffades av blixten som slog ned i ett träd i närheten av en fotbollsplan på Lidingö utanför Stockholm på torsdagskvällen.
Flera tonåringar träffades av blixten som slog ned i ett träd i närheten av en fotbollsplan på Lidingö utanför Stockholm på torsdagskvällen. Bild: Nils Petter Nilsson

Två mycket allvarligt skadade efter blixtnedslag på Lidingö

Två personer vårdas fortsatt med mycket allvarliga skador på sjukhus efter blixtnedslaget på Lidingö under torsdagskvällen.
Under eftermiddagen ska det drabbade fotbollslaget träffa kommunens krisgrupp.
– Vi försöker samla upp allting. Det handlar om att vara tillgängliga och öppna, säger pastorn Ulf Bergsviker.

ANNONS
|

Flera spelare i fotbollsklubben IFK Lidingös pojklag skadades när blixten slog ned i samband med en fotbollsträning på torsdagen när ett kraftigt åskoväder drog in över Lidingö utanför Stockholm.

Tre skadades allvarligt och totalt åtta fördes till sjukhus, sedan de stått under ett träd när blixten slog ned. Under fredagen meddelade Astrid Lindgrens barnsjukhus att en av de tre väntas kunna lämna sjukhuset under dagen men att två personer får fortsatt vård för allvarliga skador.

– Vi mår inte så bra. Vi har haft möte och vi hade långa möten med Lidingö stad och krishantering, säger klubbchefen Markus Karlsson till Aftonbladet.

ANNONS
Enligt SMHI berodde det plötsliga åskovädret på att åskan uppstod i varmluft vilket gjorde den betydligt svårare att förutse.
Enligt SMHI berodde det plötsliga åskovädret på att åskan uppstod i varmluft vilket gjorde den betydligt svårare att förutse. Bild: Nils Petter Nilsson

Karlsson var själv inte på plats vid händelsen men åkte strax därefter till platsen. Han beskriver att alla inblandade var i stor chock efter det som har hänt.

– Nu är det fullt fokus på att stötta de drabbade.

Pukk Härenstam, verksamhetschef för barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset, skriver i ett mejl till TT att ”två patienter har mycket allvarliga skador men patienternas läge är stabilt. En patient är mindre allvarligt skadad och förväntas kunna lämna sjukhuset i dag”.

Ingen känsel i benen

En av de skadade pojkarnas pappa berättar för TV4 Nyheterna att gruppen sökte skydd under trädet när regnet tilltog i styrka. Då såg det inte ut som att det skulle bli någon storm, säger han.

– Sedan från ingenstans blir de träffades av en blixt, säger mannen, som vidare uppger att sonen inte kunde känna sina ben efteråt.

Enligt pappan ser läget för sonen bättre ut under fredagsmorgonen.

– I morse gjorde de kontroller för hur skadad han var, allting såg bra ut.

Det är oklart om samtliga som fördes till sjukhus skadades av blixten eller om personer också fick skador på annat sätt.

Krisstöd i kommunen

IFK Lidingö skriver i ett uttalande på klubbens hemsida att man har ställt in barn- och ungdomsverksamheten under fredagen och tillsatt en krisgrupp.

ANNONS

"Från föreningens sida ligger nu fokus främst på att stötta de drabbade spelarna och deras familjer och tränare, spelare och föräldrar inom klubben".

Under eftermiddagen ska det drabbade fotbollslaget och deras föräldrar ha en träff tillsammans med kommunens krisgrupp. Då kommer även pastorn och församlingsföreståndaren Ulf Bergsviker att närvara.

– Vi försöker samla upp allting. Det handlar om att vara tillgängliga och öppna, säger han till GP.

Under fredagen har Ansgarskyrkan hållit öppet för alla som vill att komma in och prata. ”Det har varit ganska lugnt, men några har kommit in och tänt ljus. Det är klart att många berörs”, säger pastorn och församlingsföreståndaren Ulf Bergsviker.
Under fredagen har Ansgarskyrkan hållit öppet för alla som vill att komma in och prata. ”Det har varit ganska lugnt, men några har kommit in och tänt ljus. Det är klart att många berörs”, säger pastorn och församlingsföreståndaren Ulf Bergsviker. Bild: Nils Petter Nilsson

Han berättar att mycket fortfarande är oklart om skadeläget för pojkarna på sjukhus och att det då kan vara svårt för många att veta hur de ska reagera.

– Krissamordnaren för Lidingö stad har ju den nära kontakten med familj och läkare så att rätt information går ut. Det är ofta så att det hänger i luften. Det är ganska långa perioder när man inte vet.

Han berättar att det på sociala medier har förekommit ifrågasättanden mot ledarna om att laget samlades under ett högt träd.

– Det är klassisk scapegoating. När människor söker förklaringar på det man inte kan förklara så söker man något konkret. Då blir det lätt att man ska hitta någon att lägga skulden på. Så jag tror att det är ganska tufft för tränarna också, och det kommer vi också ta med i jobbet.

ANNONS

Planen avstängd

Lidingö kommun jobbar fortsatt med krisstöd under fredagen och helgen.

– Krisstöd finns på plats på olika ställen på ön dit oroliga och drabbade kan vända sig. Vår krisledning är fortsatt aktiverad också så vi följer utvecklingen noga, säger kommunikationschefen Kristina Hagbard.

Under morgonen har man inspekterat området vid Högsätra BP och det nedfallna trädet.

Michael Åkerholm, säkerhetschef Lidingö kommun.
Michael Åkerholm, säkerhetschef Lidingö kommun. Bild: Nils Petter Nilsson

– Vi har dialog med fotbollen och har rutiner för när det är åskväder, så att man liksom inte ska spela. Det kommer att ställas in matcher, säger kommunens säkerhetschef Michael Åkerholm.

– Men det finns ingen överhängande risk kring trädet, just nu får det vara kvar, det är större risk om man börjar röja än att låta trädet ligga kvar, säger Kristina Hagbard.

LÄS MER:Därför missade SMHI åskovädret på Lidingö

LÄS MER:Plan träffades av blixten inför landning på Landvetter

ANNONS