Gasläckan i Östersjön från en av Nord Stream-ledningarna, fotograferat från Kustbevakningens flygplan den 27 september 2022. Arkivbild
Gasläckan i Östersjön från en av Nord Stream-ledningarna, fotograferat från Kustbevakningens flygplan den 27 september 2022. Arkivbild Bild: Kustbevakningen/TT

Tysk Nord Stream-utredning pekar på Ukraina

Flera bevis i en tysk utredning om sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 tyder på ukrainsk inblandning.
Det skriver Der Spiegel, som har granskat utredningen tillsammans med den tyska tv-kanalen ZDF.

ANNONS
|

Utredarna är säkra på att de som utförde sprängdådet befann sig i Ukraina före och efter dådet, enligt de källor som de tyska medierna baserar sin granskning på. Dessutom är det flera bevis som pekar på ukrainsk inblandning.

Ett viktigt verktyg

Motivet var, enligt internationella säkerhets-kretsar, att beröva Moskva en viktig inkomstkälla för att finansiera kriget i Ukraina samt att förstöra ett av Putins viktigaste verktyg för att utöva påtryckningar på Tyskland, skriver Der Spiegel.

Men det är fortfarande oklart om attentatet mot gasledningarna var kända i högre politiska kretsar i Ukraina eller om det var en kommandoenhet som agerade på eget bevåg.

ANNONS

När det först började komma uppgifter om inblandning från Kiev, i juni i år, förnekade president Volodymyr Zelenskyj all ukrainsk inblandning. Enligt de tyska mediernas källor är det inte troligt att Zelenskyj själv var informerad om sabotaget.

Brott mot rikets säkerhet

Frågan om hur Tyskland ska agera i ljuset av vad utredningen har visat är en hård nöt att knäcka, skriver Der Spiegel.

Tyskland kan inte bara skaka av sig ett sådant allvarligt brott mot rikets infrastruktur och säkerhet, samtidigt som det inte är ett alternativ att sluta skicka stöd till Ukraina i deras kamp mot den ryska invasionen, enligt tidningen.

Fakta: Grovt sabotage, enligt åklagare

Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 den 26 respektive den 27 september 2022. Gasledningarna byggdes för att transportera naturgas från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november i fjol bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

ANNONS