Magdalena Andersson togs emot av Olaf Scholz i Berlin.
Magdalena Andersson togs emot av Olaf Scholz i Berlin. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Ukraina i fokus när Andersson träffade Scholz

Kriget i Ukraina stod i centrum för samtalen när statsminister Magdalena Andersson (S) träffade förbundskansler Olaf Scholz i Berlin.
– På vår kontinent, bara två timmar med flyg från Berlin, ofattbart, säger Scholz.

ANNONS

EU:s, Sveriges och Tysklands flaggor vajade i solen när statsminister Magdalena Andersson anlände till Berlin strax efter lunch på måndagen. En militär ceremoni välkomnade den svenska gästen innan hon gick in till mötet tillsammans med förbundskansler Olaf Scholz.

Kriget i Ukraina var givetvis huvudämnet, liksom under många andra samtal mellan västländers ledare sedan Rysslands storinvasion för drygt en månad sedan.

– Det ryska angreppskriget mot Ukraina har stått i centrum för samtalet. Dödandet, förstörelsen och Ukrainas lidande fortsätter oförhindrat. Angreppet mot Ukraina är ett brott mot folkrätten, säger Scholz under den efterföljande presskonferensen.

"Nära och förtroendefullt"

Olaf Scholz och Magdalena Andersson känner varandra väl sedan de två var finansministrar i respektive lands regering och samarbetade "nära och förtroendefullt", säger Scholz. Samtalet i Berlin under måndagen var deras första bilaterala möte som ledare för sina länder.

ANNONS

– Detta samarbete kommer vi i våra nya funktioner att fortsätta och fördjupa, säger Scholz.

Rysslands brutalitet i Ukraina ökar, och omvärlden får mer och mer se att civila är mål för bomber och artilleribeskjutning, säger Magdalena Andersson under presskonferensen.

– Europa får än en gång se krigets fula ansikte.

Enligt Magdalena Andersson har Rysslands president Vladimir Putin underskattat enigheten som finns mellan Europas länder.

– Samtidigt som Putin driver Ryssland in i isolering, stärker vi Europa, vår gemensamma säkerhet och vårt internationella samarbete, säger Andersson och tillägger att Tyskland är en viktig partner för Sverige.

– Vi kommer att fortsätta att bygga ett säkrare men också grönare Europa, säger Andersson.

Magdalena Andersson poängterar att kriget inte bara handlar om Ukraina och Ryssland som enskilda länder, utan även påverkar många andra.

– Attacken på Ukraina var inte bara en attack på Ukraina utan även på den europeiska säkerhetsordningen, säger Magdalena Andersson.

Hot mot enigheten

TT: Västländerna står ju i dag väldigt enade, finns det något som hotar den här enigheten i längden?

– Det finns en stark vilja att fortsätta i den riktningen, och det tror jag också att vi har förmåga att göra. Men jag tror också att det är viktigt att vi är öppna och ärliga med varandra och med alla medborgare, att det är tuffa tider, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS

Hon nämner de så kallade "Putinpriserna" på bensin, diesel och på energi som märks i hela Europa, och även stigande matpriser.

– Därutöver att många människor kommer att söka sig till Sverige för att man flyr undan krig och bombningar och det är klart att det kommer att vara en utmaning för våra samhällen. Det tror jag är viktigt att vi är öppna och ärliga med. Och det ökar möjligheten att vi också kan stå fortsatt enade i den här svåra situationen.

I förra veckan sade Magdalena Andersson att hon förväntade sig att frågan om energiförsörjning skulle tas upp under mötet. Under presskonferensen återkom Olaf Scholz till frågan om att sätta ytterligare press på Ryssland genom att sluta importera rysk olja och gas.

– Europa måste bli oberoende av rysk energiförsörjning. För oss står det klart att Tyskland måste bli kvitt sitt beroende av rysk olja, rysk gas och kol så snart det går, säger Scholz.

Statsminister Magdalena Andersson och Tysklands Förbundskansler Olaf Scholz höll presskonferens efter sitt möte i Berlin.
Statsminister Magdalena Andersson och Tysklands Förbundskansler Olaf Scholz höll presskonferens efter sitt möte i Berlin. Bild: John Macdougall/AP/TT
Hedersvakt vid svenska statsministerns besök i Berlin.
Hedersvakt vid svenska statsministerns besök i Berlin. Bild: Markus Schreiber/AP/TT
ANNONS